SAULĖS SPALVŲ PORINGĖS: RAUDONA

LIUDMILA PETKEVIČIŪTĖ


Esu tas Kodėlčius, kurį mano tėtukas, rašytojas Vytautas Petkevičius, aprašė savo knygoje „Kodėlčius“ (1974). Taigi visą gyvenimą gyvenu, kaip ir dera Kodėlčiui – mokausi, domiuosi, domiuosi ir mokausi...
Na, dar rašau knygas – kad jos kiek nors pataisytų tai, ką matau aplink pagadinta. Pavyzdžiui, padėtų nepamiršti mūsų žmonėms gražiosios, skambiosios nuostabiosios mūsų kalbos. Ir gerbti mūsų galvočius protėvius, kurie ją sukūrė ir mums paliko – kaip gražiausią dovaną. Sykiu su mūsų nuostabia žeme, jos gyvastim ir papročiais.
Daugelio mano darbų ištakos glūdi toje nepaprastoje aplinkybėje, kad mūsų kalba yra tiesioginė, kamieninė inodeuropiečių prokalbės tąsa, jos viršūnė. Visi žinome, kad viršūnei nudžiūvus medis žūsta. Taigi mūsų paskirtis – nenudžiūti, nenunykti, o išlikti ir išsaugoti savo kalbą, kad išliktų ir nenumirtų indoeuropiečių kultūra apskritai.
Mūsų kalbos didysis žodynas šiuo metu didžiausias pasulyje, tautosakos rinkiniai – irgi vieni iš didžiausių. O kalba nyksta, sūsta. Kodėl? – klausiau savęs nuo mažens. Atsakymas toptelėjo paprastas: vaikai nei žodynų, nei žinynų, nei tautosakos rinkinių NESKAITO!
Tad norint, kad jie kalbėtų gražia lietuvių kalba be teršalų ir svetimybių, kad nepamirštų daugybės kuo skambiausių ir išraiškingiausių žodžių, mūsų kalbos sąmojaus, daugžodystės ir iškalbos, reikia tuos kalbos perlus ir deimantus mažiesiems paduoti, pateikti laiku, kad jie juos gautų ir „suvirškintų“ vos pradėję kalbėti, nuo dviejų – penkerių metų. Na o paskui, žinoma, „maitinti“ juos kalbos skambumynais-gudrumynais ir vėliau.
Tai ir darau. Kiek pajėgiu, kiek leidžia išgalės. Mat savo knygas leidžiu pati. Valstybei mano mintys ir siekiai šiuo metu svetimi. Kaip ir daugelio šviesuolių bei išprusėlių mintys ir siekiai. Bet tiek to. Svarbu daryti tai, ką manai esant geriausia ir šiuo metu reikalinga.
Mano knygų galimas pasižiūrėti čia: www.lieparas.lt. Ten rasite pažymėta, kad pirmoji knygų virtinės, skirtos lietuvių kalbai gaivinti, kregždė „Saulės spalvų poringės: RAUDONA“ įgijo ir tarptautinį pripažinimą.

Raudona

PUIKI DOVANA VAIKUI KALĖDOMS!

Graži ir naudinga Liudos Petkevičiūtės KNYGA VAIKAMS „Saulės spalvų poringės: RAUDONA“ (104p., kietas įrišimas), pripažinta viena gražiausių knygų Lietuvoje, o praėjusią vasarą ir pasaulyje (tarptautinėse knygų varžybose Hiii Illustration 2016-2017). Beje, tinka ne tik vaikams, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms, norintiems sodrinti ir gražinti savo lietuvių kalbą.
Kaina 10e.

Nusipirkti galima parašius žinutę man, leidyklai "Lieparas" www.lieparas.lt, el.paštu Šis elektroninio pašto adresas yra apausogtas nuo spambots. Peržiūrėjimui reikia įjungti JavaScript. "> Šis elektroninio pašto adresas yra apausogtas nuo spambots. Peržiūrėjimui reikia įjungti JavaScript. arba KALĖDINĖJE Plungės knygų MUGĖJE!

TRUMPAI APIE KNYGĄ:

Lietuvių kalbos žodynas – vienas didžiausių pasaulyje, o ji pati – viena seniausių ir žodingiausių. Skaudu stebėti, kaip pastaruoju metu mūsų brangiausias protėvių palikimas nyksta ir skursta. Ar ne todėl, kad su jos grožiu ir skambumu vaikai susipažįsta per vėlai – geriausiu atveju jau gerokai paaugę? Juk pati pagava įsiminti būdinga pirmaisiais keliais gyvenimo metais.
Būtent su šia mintimi sumanytos Liudos Petkevičiūtės „Saulės spalvų poringės“ – knygelių virtinė apie spalvas, skirta lavinti ir plėsti vaikų vaizduotę, žodyną, mokyti šmaikštumo, žodingumo ir iškalbos.
„Raudona“ (104p.) – pirmoji šios virtinės knygelė. Apie jos esmę ir turinį byloja skyrių pavadinimai: „Raudonio apstas“ (išvardijama ir aptariama raudonio spalvų ir atspalvių gausybė), „Raudonio įdomybės“ (aptariami su raudoniu susiję įdomūs, nepaprasti dalykai), „Paieškok žodžio kišenėje“ (aiškinami su raudoniu susiję patarlės, posakiai, priežodžiai), „Įspėk mįslę raudongyslę“ (sąmojingai pateikiamos su raudoniu susijusios mįslės), „Raudona pasaka“ (linksma ir sykiu pamokanti eiliuota pasakaitė apie Boružę Raudonužę ir Vikšrą Žilvį Raudonpilvį), papildyta žodingu boružėlių ir vikšrelių vardynu, kurį vartydamas skaitytojas be ypatingų pamokslų perpranta kokia įstabi ir plati lietuvių kalbos daugiažodystė (sinonimika).
Aliai vienas knygos puslapis išdabintas savitais ir nepaprastai pagaviais dailininkės Laimutės Varkalaitės piešiniais. Knygelė ne tik puošni, bet ir puikiai išleista, už grožį ir kokybę apdovanota Lietuvos kultūros ministerijos bei dailininkų sąjungos diplomu, pelniusi ir konkurso „Geras dizainas“ diplomą, sulaukusi puikių atsiliepimų Londono knygų mugėje, sėkmingai dalyvauja knygos meno konkursuose ir parodose (Vilniuje, „Arkos“ galerijoje, Kaune, Alytuje). O 2017 metų vasarą pateko į puikiausiai išpieštų pasaulio knygų vaikams septyniasdešimtuką pasaulinėse knygų varžybose Kinijoje.
Be šios, „Raudonos“, dar bus „Geltona“, „Mėlyna“, „Žalia“, „Raiba“ ir kitokios poringės.
Beje, „Geltona“ dar neišleista pelnė fondo „Švieskime vaikus“ apdovanojimą ir pasaulinėse knygų varžybose Kinijoje jau pateko į antrąjį ratą (turą). Knyga ypač graži ir turininga, tad jos puošybos darbai kiek užsitęsė. Bet vos juos baigus iškilmingai keliaus į spaustuvę.

Jauki, šilta ir naudinga Liudos Petkevičiūtės KNYGA VAIKAMS „VIŠTELĖ PUT PUTUTĖ“ (26p., minkštas įrišimas) – dailiai sueiliuota pasakaitė mažiesiems, išpuošta nuostabaus grožio piešiniais.

Kaina 5e.
Nusipirkti galima parašius žinutę man,
leidyklai „Lieparas“ www.lieparas.lt,
el.paštu Šis elektroninio pašto adresas yra apausogtas nuo spambots. Peržiūrėjimui reikia įjungti JavaScript.
arba gruodžio 7d. 11-18 val. kalėdinėje knygų mugėje Plungės bibliotekoje Parko g. 7.

TRUMPAI APIE KNYGĄ:
Tai itin smagiai sueiliuota pasakaitė mažiesiems, kurios šūkis KITIEMS TEIK, BET IR SAVĘS NEAPEIK. Joje pagirta lieka stropi ir triūsli Vištelė Put Pututė, kuri neleido nė porai grūdelių pražūti. Apie ją skaitydamas vaikas atras atidos net mažiausioms smulkmenoms ir netingėjimo džiaugsmą.
Aliai vienas knygelės puslapis išdabintas nuostabiais dailininkės Aurinos Griciūtės-Paškevičienės piešiniais, kuriuos žiūrinėdamas mažasis skaitytojas susipažins su įvairiais darbais, kuriuos privalu atlikti, kad ant stalo atsirastų kvapnus gardus ragaišis. O pabaigoje ras ragaišio gimtuves apdainuojančią skambią žemaičių dainelę su gaidomis „Surado vištelė du miežio grūdu...“
Knygelė ne tik puošni, bet ir puikiai, kokybiškai išleista. Tai pirmasis knygelių virtinės „Dairykis ir geras darykis“ leidinys. Ši virtinė vienys visą pluoštą pamokančių pasakaičių, šlovinančių dorybes ir pašiepiančių ydas. Kiekvieną jų papildys švelnūs, šilti, meilės ir atidos prisodrinti lietuvių dailininkų piešiniai ir tai progai parinkta arba sukurta dainelė ar žaidimas su gaidomis.
Taigi virtinės tikslas – ne tik iš mažens pratinti vaikus prie doros, darbštumo ir grožio pagavos, bet ir skatinti dainuoti išminties kupinas liaudies dainas, žaisti senuosius lietuviškus žaidimus, lavinančius ir dvasią, ir kūną...

Smagi, žaisminga ir didžiai naudinga Liudos Petkevičiūtės KNYGA VAIKAMS „VOVERIUKAS TINDIRIUKAS“ (36p., minkštas įrišimas) - dailiai sueiliuota pasakaitė mažiesiems, išpuošta nuostabaus grožio piešiniais.
Kaina 5e.
Nusipirkti galima parašius žinutę man,
leidyklai „Lieparas“ www.lieparas.lt,
el.paštu Šis elektroninio pašto adresas yra apausogtas nuo spambots. Peržiūrėjimui reikia įjungti JavaScript.

TRUMPAI APIE KNYGĄ:
Tai labai naudinga knygelė, skirta padėti tėvams išsiauginti užvadėlį – vaiką, užjaučiantį tėvus ir trokštantį jiems pagelbėti, vaiką, suvokiantį, jog šeimoje privalomos ne tik TEISĖS, bet ir PAREIGOS, vaiką, kuris auga orus ir supranta, kad net labai mažas yra nė kiek ne prastesnis už kitus ir gali būti didžiai naudingas. Apie tai kalba ir knygelės šūkis NEŽIŪRĖK, KAD MAŽAS, O ŽIŪRĖK, KĄ NEŠAS...

Joje pagirtas lieka dar visai mažiukas, bet labai galvotas ir darbštus voveriukas, vardu Tindiriukas, kuris matydamas, kaip sunkiai abu tėveliai triūsia, sumano dykas nesėdėti, o jiems kuo galėdamas padėti. Apie jį skaitydamas vaikas atras atjautos, supratingumo ir nuovokos džiaugsmą. Išmoks dažniau susimąstyti apie tai, kad kiekvienas, nors dar visai mažas, privalome pelnyti pagarbą.

Aliai vienas knygelės puslapis išdabintas nuostabiais dailininkės Aurinos Paškevičienės piešiniais, kuriuos žiūrinėdamas mažasis skaitytojas susipažins su miško aplinka, įvairia jo gyvastim – net pačia smulkiausia. O pabaigoje ras šmaikščiai išpieštą lietuvių liaudies dainelę su gaidomis „Tindi rindi riuška“.

Knygelė ne tik puošni, bet ir puikiai, kokybiškai išleista. Tai antrasis knygelių virtinės „Dairykis ir geras darykis“ leidinys. Ši virtinė vienys visą pluoštą pamokančių pasakaičių, šlovinančių dorybes ir pašiepiančių ydas. Kiekvieną jų papildys švelnūs, šilti, meilės ir atidos prisodrinti lietuvių dailininkų piešiniai ir tai progai parinkta arba sukurta dainelė ar žaidimas su gaidomis.

Taigi virtinės tikslas – ne tik iš mažens pratinti vaikus prie doros, darbštumo ir grožio pagavos, bet ir skatinti dainuoti išminties kupinas lietuvių liaudies dainas, žaisti senuosius judrius žaidimus, puikiai lavinančius ir dvasią, ir kūną...

Linksma, sąmojinga ir didžiai naudinga Liudos Petkevičiūtės KNYGA VAIKAMS „VIŠČIUKAS PŪKAS“ (28p., minkštas įrišimas) – šmaikščiai sueiliuota pasakaitė mažiesiems, gausiai išpuošta piešiniais. Kaina 5e.
Nusipirkti galima parašius žinutę man,
leidyklai „Lieparas“ www.lieparas.lt,
el.paštu Šis elektroninio pašto adresas yra apausogtas nuo spambots. Peržiūrėjimui reikia įjungti JavaScript.
arba gruodžio 7d. 11-18 val. kalėdinėje knygų mugėje Plungės bibliotekoje Parko g. 7.

TRUMPAI APIE KNYGĄ:
Tai pagavi, pamokanti sakmė mažiesiems, kurios šūkis – IŠ VARLĖS NEBUS GEGUŽĖS! Toje šmaikščioje knygelėje pašiepiamas paikas ir tuščiagarbis Viščiukas Pūkas, sumanęs plaukt tartum ančiukas.
Apie jį skaitydamas vaikas supras, kaip kvaila ir beprasmiška apsimesti nežinia kuo, nepaisyti tikrosios savo prigimties ir savitumo. Žaismingai, nejučiomis, tarsi pokštaujant jam bus atskleista, kaip svarbu ne mėgdžioti kitus, o būti savimi.
Aliai vienas knygelės puslapis išdabintas dailininkės Giedrės Ringelevičienės piešiniais, kurie padės mažajam skaitytojui geriau suvokti knygelės turinį ir jos pamokslą.
Knygelės pabaigoje mažylis ir jo auklėtojai ras gausiai paveikslėliais išdabintą seną lietuvių piemenų žaidimą su gaidomis „Perės višta viščiokus“.
Knygelė ne tik puošni, bet ir puikiai, kokybiškai išleista. Tai trečiasis knygelių virtinės „Dairykis ir geras darykis“ leidinys. Ši virtinė vienys visą pluoštą pamokančių pasakaičių, šlovinančių dorybes ir pašiepiančių ydas. Kiekvieną jų papildys švelnūs, šilti, meilės ir atidos prisodrinti lietuvių dailininkų piešiniai ir tai progai parinkta arba sukurta dainelė ar žaidimas su gaidomis.
Taigi virtinės tikslas – ne tik iš mažens pratinti vaikus prie doros, darbštumo, pastabumo, prie grožio pagavos, bet ir skatinti dainuoti išminties kupinas lietuvių liaudies dainas, žaisti senuosius judrius žaidimus, puikiai lavinančius ir dvasią, ir kūną...

Šmaikščiai sueiliuota ir linksmais piešiniais išmarginta Liudos Petkevičiūtės KNYGA VAIKAMS „KIRUKSIS DRAUGNOIRS“ (50p., minkštas įrišimas). Skirta apgodoti, apdainuoti ir mažiems, ir dideliems itin rūpimą dalyką – draugystę.
Kaina 5e.

Nusipirkti galima parašius žinutę man,
leidyklai „Lieparas“ www.lieparas.lt,
el.paštu Šis elektroninio pašto adresas yra apausogtas nuo spambots. Peržiūrėjimui reikia įjungti JavaScript.
arba gruodžio 7d. 11-18 val. kalėdinėje knygų mugėje Plungės bibliotekoje Parko g. 7.

TRUMPAI APIE KNYGĄ
Liudos Petkevičiūtės „Kriuksis Draugnoris“ (50p.) – smagiai sueiliuota pasakaitė mažiesiems, kurios šūkis – JUKŠTANDŽIO NORĖK, BET IR PO NOSIM ŽIŪRĖK!
Toje šmaikščioje knygelėje pašiepiamas paikas paršelis, atkakliai ieškantis draugų tolimuos toliuos ir kur papuola, tik ne šalia, ne tarp tų, kurie jį myli ir vertina.
Apie tą žioplelį skaitydamas vaikas supras, jog dera nuo mažens pratintis skirti pelą nuo grūdo, tikrą nuo netikro. Suvoks, jog privalu būti atidžiam ir dėmesingam, branginti tuos, kurie iš tiesų tave palaiko. Nejučiomis ir sklandžiai jam bus atskleista, kokie pavojingi ir gaišinantys yra tušti svaičiojimai ir kaip svarbu mokytis pažinti kas sava ir lemta, o kas svetima ir iš piršto laužta.
Aliai vienas knygelės puslapis išdabintas dailininkės Ilonos Bliavaitės-Vinter (Winter) piešiniais, kurie padės mažajam skaitytojui geriau suvokti knygelės turinį ir jos pamokslą. Knygelės pabaigoje mažylis ir jo auklėtojai ras šmaikščiai išpieštą seną lietuvių piemenų žaidimą su gaidomis – „Kriuksio atpažinimą“.
Knygelė ne tik puošni, bet ir puikiai, kokybiškai išleista. Tai ketvirtasis knygelių virtinės „Dairykis ir geras darykis“ leidinys. Ši virtinė vienys visą pluoštą pamokančių pasakaičių, šlovinančių dorybes ir pašiepiančių ydas. Kiekvieną jų papildys švelnūs, šilti, meilės ir atidos prisodrinti lietuvių dailininkų piešiniai ir tai progai parinkta arba sukurta dainelė ar žaidimas su gaidomis.
Taigi virtinės tikslas – ne tik iš mažens pratinti vaikus prie doros, darbštumo, pastabumo, prie grožio pagavos, bet ir skatinti dainuoti išminties kupinas lietuvių liaudies dainas, žaisti senuosius judrius žaidimus, puikiai lavinančius ir dvasią, ir kūną...