Vydūnas šiandien

"Vydūnas šiandien" - tai Plungės viešosios bibliotekos trijų Plungės rajono Šateikių seniūnijos kaimiškųjų bibliotekų - Aleksandravo, Narvaišių ir Šateikių projektas, finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos. Projekto partneris - Lietuvos menų ir mokslo asociacija "Vydūno šviesa". Projekto veiklomis siekiama prisiminti ir propaguoti Vydūno išmintį, kūrybą, bei veiklą.
Kovo 11-osios išvakarėse Aleksandravo kultūros namuose įvyko pirmasis projekto renginys.


2018-tieji metai Lietuvai svarbūs reikšmingomis sukaktimis. Be Valstybės 100-mečio, šiais metais minime Vydūno (Vilhelmas Storosta) 150-ąsias gimimo metines. Lietuvos Respublikos Seimas 2015 m. birželio 23 d. nutarimu Nr. XII-1844 ,,Dėl 2018 metų paskelbimo Vydūno metais“ paskelbė 2018 m. Vydūno metais.                                                                                              
Mąstytojas žadino tautos žmoniškumą, ragino siekti to, kas žmones ir tautas vienija, kas leidžia  spręsti socialinius savo epochos uždavinius, o tasai sprendimas turįs būti toks, kad laimingai gyventų visi žmonės. Tokius uždavinius Vydūnas kėlė lietuvių tautai, tvirtinusiai savo nepriklausomybę. Tie uždaviniai ir mąstytojo siūlyti jų sprendimo būdai šiandieninei Lietuvai yra ne mažiau, o gal ir daugiau svarbūs kaip anuometinei.
"Vydūnas šiandien"- tai Plungės viešosios bibliotekos trijų Plungės rajono Šateikių seniūnijos kaimiškųjų bibliotekų: Aleksandravo, Narvaišių ir Šateikių projektas, finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos. Projekto partneris - Lietuvos menų ir mokslo asociacija "Vydūno šviesa". Projekto veiklomis  sieksime prisiminti ir propaguoti Vydūno išmintį, kūrybą, bei veiklą.
Kovo 11 dienos išvakarėse Aleksandravo kultūros namuose įvyko pirmasis renginys, kurį pradėjo vydūnietė aleksandraviškė Irena Stražinskaitė-Glinskienė. Paskaitą "Vydūno draminė veikla" skaitė Kintų Vydūno muziejaus direktorė Rita Tarvydienė. Pagrindinis, linksmiausias renginio akcentas - Vydūno komedija "Piktoji gudrybė", kurią pastatė ir suvaidino Aleksandravo bibliotekos teatro mėgėjų grupė "Rīšolīs". Vaidmenis sukūrė prisiekę entuziastai: Stasytė Mačiulskienė, Irena Stražinskaitė - Glinskienė, Rimantas Lukauskas ir Eitaras Pokvytis. Komediją režisavo Aleksandravo bibliotekininkė Virginija Pokvytienė. Viešnia iš Vydūno muziejaus gausiai susirinkusiems šventės dalyviams papasakojo apie Vydūno siekį išsaugoti žmonėse ištikimybę krašto etnokultūrai per dramą, kad žmogus privalo jausti ryšį su jį supančia aplinka, kalba, istorija, papročiais. Taip pat pakvietė teatro grupę atvežti ir parodyti Vydūno komediją Kintuose .
Renginyje dalyvavo keletas asociacijos "Vydūno šviesa" narių iš Plungės ir Telšių skyrių.
2018 - Vydūno metais kūrybinė - švietėjiška grupė aplankys dar penkias Žemaitijos kultūros įstaigas.

Kovo 11 dienos išvakarėse Aleksandravo kultūros namuose įvyko pirmasis projekto renginys.