LAIKMEČIAI ATSISPINDI PAVEIKSLUOSE (arba Gražinos Goriunovos piešinių paroda Narvaišiuose)

Šių metų sausio 8 diena išaušo vėsoka, tačiau Narvaišių kultūros namų erdvėse švietė saulė ir žydėjo gėlės. Šiluma dvelkė paveiksluose, kurių tokią gausybę vienoje vietoje retai pamatysi. Tai, ketvirtį amžiaus Narvaišiuose gyvenusios ir kūrusios tautodailininkės Gražinos Goriunovos darbai. Į parodos atidarymą ir pristatymą susirinkusius svečius ir kaimo gyventojus pribloškė pamatytas vaizdas. Salę puošė virš 150 Gražinos darbų. Dailininkė jau 15 metų gyvena Anglijoje, tačiau ir toliau mėgaujasi širdžiai miela veikla - ieško ir randa naujų tapybos technikų ir formų. Mintis surengti mamos darbų parodą kilo dukrai Elenai. Kadangi Gražina vėl išvyksta į Angliją, todėl renginį reikėjo suorganizuoti per labai trumpą laiką. Parodai paveikslai paimti iš giminaičių, kaimynų ir draugų. Keletą paveikslų teko nukabinti ir nuo Šateikių seniūnijos bei mokyklos sienų.

Gražina pasakojo: „Labai patiko piešti nuo vaikystės. Gyvenant Naujoje Ipiltyje Kretingos rajone stebėdavau kaip menininkas Skroblis piešdavo. Tai jis mane ir paskatino pabandyti, papasakojo nuo ko pradėti, davė dažų, teptukų ir plokštės. Ir paišiau... Savo tapybos pradžia laikau 1980 metus. Auginant vaikus piešiau ir pardavinėjau paveikslus. Prisidūriau pinigų pragyvenimui. Piešiant tekdavo atsižvelgti į žmonių pageidavimus. Nors pats mieliausias metų laikas man yra ruduo, daugelis prašydavo paveikslų su žiemos vaizdais. Išvykusi į Angliją dirbau fabrike. Sulaukusi pensijos vėl pradėjau tapyti. Paįvairinimui pabandžiau kitokią techniką ir dažus. Mano tapybos laikmečiai labai atsispindi paveiksluose. Esu labai dėkinga dukrai Elenai, bibliotekininkei Vilijai, visiems prisidėjusiems prie parodos organizavimo ir tiems, kurie panorėjo su manimi susitikti.“
Užauginusi tris vaikus Gražina gali pasidžiaugti, kad vaikai saugo jos kūrybą, skatina ir toliau piešti, didžiuojasi jos darbais.
Renginį rėmė Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Parodą iki sausio mėnesio pabaigos galima aplankyti Narvaišių kultūros namuose.