Laiškai apie vakar

Klaipėdos fotografų klubas „Fotoburė“ Plungėje Plungės viešojoje bibliotekoje (laikrodinėje) 2015 m. lapkričio 6 d. atidarė Klaipėdos fotografų klubo „Fotoburė“ kūrybos paroda.
,,Nors aparatas yra stebėjimo punktas, fotografavimo aktas yra daugiau nei pasyvus stebėjimas“
( Susan Sontag „Apie fotografiją“, psl. 21)


„Perskaičius amerikietės filosofės ir rašytojos S. Sontag mintį apie fotografiją, galima laikytis pozicijos, kad netgi toks techninis menas kaip fotografija, turi ganėtinai daug individualumo. Jei jau nuspaudžiamas mygtukas, sukuriama pauzė, tai fotografuojantis tampa bendrininku tos žinios, kurią užfiksavo savo objektyvu. Pauzė turėtų atverti fotografo nerimą, trokštamą, ieškomą pasaulį, pasiūlyti erdvę žiūrovo interpretacijai. Fotografas tampa dalimi to, ką fotografuoja. Tai jo individualus fotografinis aktyvumas.
Iš patirties žinau, kad ne kiekvienas mėgsta fotografuoti, ne kiekvienas mato vaizdo išskirtinumą. Tai irgi reikalauja specifinės fotografinės žiūros.
Aišku, sunku būtų paneigti faktą, kad fotografuoti gali kiekvienas. Bet galėti ir daryti yra skirtingi veiksmai savo aktyvumu.
2009 m. rudenį Klaipėdoje susibūrė grupė įvairaus amžiaus žmonių, mėgstančių fotografuoti. Jie pasivadino mėgėjų fotografų klubu ,,Fotoburė“, kas turėtų nurodyti, jog jie duonos iš fotografijos nevalgo. Jie tiesiog mėgsta žvalgytis aplinkui per fotoaparato akį ir tapti per fotografiją aktyviu pasaulio dalyviu. Pasyvaus aktyvumo rūšis. Klubas „Fotoburė“ ieško akademinėse, tokiose kaip muziejai, erdvėse sau partnerių, pasitiki savo jėgomis ir su kiekviena paroda kelia sau aukštesnius reikalavimus. Tai grupė žmonių, turinti savo idėjinius vadus ir aktyvius narius, kurie drauge diskutuodami galvoja apie tolimesnę klubinę veiklą. Jie mato jėgą bendruomeniškume.“ ( Sondra Simanaitienė http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-08-11-sondra-simanaitiene-fotobure-istorijos-muziejuje/48771 )
Šešis metus gyvuojantis klaipėdiečius fotografus vienijantis klubas „Fotoburė“ yra surengęs dvyliką teminių parodų, dalyvavo trijuose tarptautiniuose fotoklubų suvažiavimuose bei fotobienalėse Plungėje, taip pat rengtuose projektuose TV3 „Išsipildymo akcija“ ir „Menas paramai“, organizavo edukacines kūrybines dirbtuves vaikų globos namuose „Smiltelė“ bei E. Balsio menų gimnazijoje ir foto konkursą „Karinis paveldas – praeities atspindžiai“.
Kiekvienais metais klubas organizuoja įvairius projektus, paliesdamas istorines, paveldo, socialines bei kitas temas, kurios aktualios ir mūsų nuomone, turinčios išliekamąją vertę. Klubo nariai – skirtingų specialybių ir amžiaus žmonės, turintys tą pačią aistrą fotografijai.
Paroda „Laiškai apie vakar“ – tai kiekvieno iš autorių laiškas, žinia žiūrovui apie skirtingus išgyvenimus, jausmus, potyrius, tai paroda apie pačius parodos autorius, apie tai, ką kiekvienas, spausdamas mygtuką, tikisi išvysti savo vidiniame ekrane. Parodoje pristatoma apie 19 autorių 27 fotografijos darbai. Tai portretai, dokumentinės, gamtos fotografijos.

www.fotobure.lt