CRISP svetainė prieinama visiems: įkvepiančių Europos kultūros paveldo projektų, vykdytų pandemijos metu, kolekcija

Robotai Zeeuws muziejuje (nuotr. Marcel Kentin)

     Kartu su projekto partneriais džiaugiamės galėdami pristatyti CRISP internetinę svetainę www.crisp-project.eu, kurioje sutalpintos Europos kultūros organizacijų iniciatyvos, vykdytos pandemijos metu. CRISP („Kūrybiniai, novatoriški ir tvarūs praktiniai tyrimai padėsiantys besimokantiems suaugusiesiems iš naujo atrasti kultūros paveldą“) yra ES programos Erasmus+ finansuojamas projektas. Partneriai iš penkių Europos šalių atrinko ir aprašė daugiau nei 60 novatoriškų kultūros įstaigų projektų, iniciatyvų, skirtų kultūros paveldo institucijoms, suinteresuotoms šalims ir entuziastams. Šiuo novatoriškų kultūros paveldo atvejų rinkiniu siekiame praturtinti esamą paveldo programavimą, įkvėpti naujų idėjų atsiradimą ir stiprinti tinklus kultūros paveldo srityje ir už jos ribų.

     COVID pandemija skaudžiai paveikė visuomenę ir nieko nuostabaus, kad kultūros sektorius taip pat patyrė smūgį – ypač karantino laikotarpiais. Visgi, kartu tai buvo kūrybiškumo laikotarpis ne tik šiame, bet ir kituose sektoriuose. Daugelis organizacijų greitai ir novatoriškai prisitaikė prie pasikeitusių sąlygų ir atsiradusių ribojimų, išmoko užmegzti ryšį su savo auditorija ir rado naujų partnerių kitais būdais. Siekdami, kad šios idėjos nepasimestų, mes surinkome jas ir sutalpinome į internetinį tinklapį www.crisp-project.eu.
 

     CRISP tinklapyje susisteminti įkvepiančių kultūros įstaigų projektų, iniciatyvų aprašymai suteikia daug praktinės informacijos. Kiekvieno projekto aprašymas ne tik atspindi patį projektą, bet ir apžvelgia jį iniciavusią instituciją, projekto idėjos atsiradimą, poveikį visuomenei, resursus įdėjai įgyvendinti. Kiekviename aprašyme taip pat rasite trumpą projekto interpretaciją autoriaus akimis bei papildomas nuorodas, norintiems sužinoti daugiau. Aprašomus atvejus galite rasti tiesiog naršydami tinklapyje arba naudoti iš anksto nustatytas žymas ir kategorijas. Visi projektai taip pat pažymėti žemėlapyje.

     Baigdami savo projektą, norime pabrėžti kiek ir kaip stipriai kultūros organizacijos, tokios kaip muziejai, galerijos, archyvai, bibliotekos, taip pat pavienių iniciatyvų, festivalių, renginių autoriai per pandemiją pakilo aukščiau savo galimybių ribų (savęs). Pamatėme didelį kūrybiškumą, empatiją ir energiją bei jautrumą tikriesiems savos auditorijos poreikiams. Šios organizacijos ugdė naujus įgūdžius ne tik skaitmeninimo ir naujų žiniasklaidos priemonių naudojimo srityse, bet ir labiau individualiais būdais, ugdydami naujus įgūdžius ir inicijuodamos naujas bendradarbiavimo galimybes.


     Dėkojame visiems prisidėjusiems prie atvejų aprašymų, idėjų autoriams už suteiktą informaciją. Taip pat norime padėkoti Europos Sąjungai už šio projekto paramą Erasmus+ programos lėšomis.

      Pasižvalgykite po CRISP internetinę svetainę adresu www.crisp-project.eu, o kilus klausimams susisiekite su mumis https://crisp-project.eu/contact.

CRISP komanda:

EduVita (Italija)
Graikų kultūros institutas (Graikija)
VisMedNet (Malta)
Plungės viešoji biblioteka (Lietuva)
Quiosq – paveldo projektai (Olandija)
InHolland taikomųjų mokslų universitetas (Nyderlandai)

Parengė:

Plungės viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Rūta Antanavičiūtė

Nuotr. Robotai Zeeuws muziejuje (autorius Marcel Kentin)