18-oji Knygų mugė

Plungiškiai bibliotekininkai – 18-ojoje Vilniau Knygų mugėje: Haruki Murakami, Kristina Sabaliauskaitė, švedų Vaiko lūkesčių biblioteka ir pagiriamasis žodis gido visažinystei. Tai mūsų svarbiausieji suradimai – greta knygos, pokalbių su kolegomis, renginių, ir šiandien ausyse vis dar nenutylančio šurmulio.


„Pakvieskime Murakami į Lietuvą!“ – skelbė Japonijos ambasados Lietuvoje stendo šūkis. Čia pat ambasados darbuotojų aktyviai renkami parašai dar kartą priminė, kokia svarbi ir įkvepianti yra 2016 metų tarptautinėje Fotobienalėje Plungėje gimusi Plungės viešosios bibliotekos ir Japonijos ambasados Lietuvoje idėja į 2018 m. Vilniaus knygų mugę pakviesti garbųjį rašytoją. Tad – sėkmės mums visiems!

Mugės Bibliotekų erdvėje aplankėme „Vaiko lūkesčių biblioteką“ – sumažintą Stokholme esančios „Room for Children“ bibliotekos ir Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje įkurtos panašios skaityklos modelį. Ir susižavėjome! O trumpas, bet itin malonus pabendravimas su Švedijos ambasadore Lietuvoje Maria Christina Lundqvist bei Stokholmo bibliotekos atstove, projektų vadove Helena Gomer suteikė vilties, gal būt, kažką panašaus sukurti vaikams ir Plungės bibliotekoje.

Mielas pasisveikinimas su Kristina Sabaliauskaite, ne kartą aplankiusia mus įžymiajame Plungės M.Oginskio dvare ir bibliotekoje-laikrodinėje, ypač įsiminė dėl gerbiamos rašytojos išsakytos minties: vieta, kur kadaise skleidėsi dvarų kultūra, paženklinta išskirtinumo ženklu. Tai – ir apie garsųjį Plungės kunigaikščio dvarą... Tyliai sau pasižadėjome to nepamiršti.

L.Matonienės knygos „Vilnius: meilės stotelės. Romantiškasis miesto žemėlapis“ pristatymas virto prasmingu kalbėjimu apie amžiną, komplikuotą istoriko ir gido dialogą, gido charizmą ir visažinystę, nebaigtas ir spontaniškai, vietoje, kuriamas istorijas... Tai šiandien ir mūsų iššūkiai, nes turistai – ir mūsų spinduliuojanti, intriguojanti, įvairiaspalvė kasdienybė.