Dalyvavimas projekte sustiprino plungiškių pilietinius jausmus

Balandžio 7–15 dienomis Plungės Savivaldybės Viešosios bibliotekos surinkta komanda iš keturių Plungės jaunimo organizacijų: Nevyriausybinės visuomeninės organizacijos „Krantas“, „Indigo“, „Interact“ ir Plungės skautų, vyko į Erasmus+ projektą Latvijoje, Murjani miestelyje (apie 40 km nuo Rygos). Projekte „Use Your Rights To Respect the Others“ („Naudok savo teises, kad galėtum gerbti kitus“) kartu su 7 lietuviais taip pat dalyvavo jaunuoliai nuo 16 iki 25 metų iš Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Gruzijos. Iš viso susirinko 34 jaunuoliai, kurie visas aštuonias projekto dienas angliškai diskutavo apie žmogaus teises jų šalyse.


Pirmoji ir antroji projekto dienos buvo skirta atvykimui, susipažinimui, todėl dalyviai žaidė daugybę komandos lipdymo, „ledlaužių“ žaidimų ir diskutavo svarbiomis temomis, kad galėtų geriau pažinti kitas kultūras, mąstyseną, vertybes.


Antroji ir trečioji projekto dienos baigėsi kultūriniais vakarais. Jų metu dalyviai pristatė atstovaujamą šalį, jos tradicinius patiekalus, šokius, žaidimus, dainas. Lietuviai pasirodė antrajame vakare. Prisistatymai buvo tikrai įdomūs. Juose ne tik ragavome tradicinius skanumynus, bet ir susipažinome su geografine padėtimi, politine situacija.


Nuo trečiosios projekto dienos veiklos tapo labiau susijusios su projekto tema. Vyko daugybė diskusijų apie demokratiją, žmogaus teises, „Hate speech“ (neigiamą kalbą), šių sąvokų suvokimą Lietuvoje, kitose dalyvaujančiose šalyse, Europoje, kituose žemynuose. Šios diskusijos stiprino plungiškių pilietiškumą, nes, lyginant su kitomis dalyvaujančiomis šalimis, Lietuvoje gyventi nėra blogai. Ir ne tik pagarbos žmogaus teisėms atžvilgiu, bet ir dėl ekonominės situacijos. Pavyzdžiui, Ukrainos vidutinė alga yra mažesnė už Lietuvos minimalią ir siekia 200 eurų.


Penktąją projekto dieną (balandžio 13-ąją) dalyviai keliavo į Latvijos sostinę Rygą. Ten, padalinti į komandas, atliko įvairias užduotis. Kadangi jos buvo visame centre, komandos ne tik lenktyniavo tarpusavy, bet ir aplankė daug garsių Rygos vietų, kėlėsi į 26 aukštų pastato viršų, aplankė keletą bažnyčių, pamatė Rygos miesto raktą...


Septintą projekto dieną važiavome į priemiesčio mokyklą ir ketvirtokams pravedėme pamoką, su jais žaidėme, dalinome projekto prizus: „No hate“ lipdukus, ženkliukus, atvirutes.


Paskutinė, aštuntoji diena (balandžio 14-oji), buvo skirta projekto apibendrinimui, refleksijoms, veiklų aptarimams ir projekto dalyvių sertifikatams bei atsisveikinimui.


Projektas „Use Your Rights To Respect the Others“ buvo tikrai naudingas. Įgijome daugiau žinių apie kaimyninę Latviją, Baltarusiją, Ukrainą ir tolimąją Gruziją. Be to, patobulinome anglų kalbos įgūdžius ir, be abejo, susiradome būrį draugų.


Keletas lietuvių atsiliepimų apie projektą: 


Gintarė Petraitytė: „Nagrinėjome žmogaus teisių aktus, aiškinomės žmonių laisves ir teises kitose valstybėse, aptarėme jų istoriją, demokratijos raidą, kalbėjome apie judėjimus prieš tam tikras žmonių grupes, kaip reikėtų sumažinti patyčias prieš mažumas.


Buvo įdomu išgirsti, kokia žmogaus teisių ir laisvių situacija kitose šalyse, palyginti su Lietuvos padėtimi. Žinoma, labai daug sužinojome apie kitų šalių kultūrą.
 
Rytis Mikutavičius: „Patiko jaukūs ir linksmi kultūriniai vakarai, per kuriuos buvo galima paragauti tradicinio maisto ir išmokti tradicinių šokių“.
 
Paulius Mačiuitis: „Buvo smagu susipažinti su žmonėmis iš kitų šalių ir su jų kultūra. Tai padėjo praplėsti akiratį ir pagerinti užsienio kalbos žinias“.