Tarptautinis seminaras Ispanijoje - pirmasis toks Viešosios bibliotekos specialistams

Viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Gintarė Gurevičiūtė ką tik grįžo iš Ispanijoje, Santiago de Compostela mieste lapkričio 14-17 dienomis vykusio teminio programos Erasmus + seminaro („Cultural Heritage - European Cultural Heritage in Adult Education). Spalio mėnesį pateikusi paraišką Švietimo mainų paramos fondo paskelbtam konkursui, ji tapo viena iš 4 Lietuvos atstovų šiame seminare.
Šiandien Gintarė, prisimindama patirtus įspūdžius ir turiningos kelionės įkvėpta jau dėlioja daug žadančius kūrybinius ateities planus. Parsivežta neįkainojama asmeninė pažintis su neformaliojo suaugusiųjų švietimo bei kultūros paveldo specialistais iš įvairiausių Europos šalių, bendrose diskusijose aptartos šios veiklos tendencijos ir gimusios idėjos bei įgytos žinios – visa tai tikrai bus įdomių ir reikšmingų būsimų bibliotekos projektų garantas.

Tad nenuostabu, kad į klausimą „Ar buvo verta?“, Gintarė nedvejodama sako: „LABAI LABAI...“ Ir pasidalija intriguojančio tolimos kelionės įspūdžiais.
Įveikusi ilgų ir varginančių skrydžių maratoną ir pagaliau pasiekusi garsų piligrimystės centrą - Santiago De Kompostela miestą Ispanijoje, Gintarė iškart suprato patekusi į dar viena prasme ypatingą vietą – tiek įspūdingo istorinio kultūros paveldo vienoje vietoje ji dar nebuvo regėjusi. Kur bepasuksi galvą – vienas už kitą gražesni seni pastatai, ypatingu ispanišku Galisijos regiono kumpiu kvepiančios gatvės gatvelės... Miestas tikrai ypatingas, tad nejučia prilimpa ir Gintarės jau nebepaleidžia įkyri mintis apie būtent čia pasibaigiantį, seniai mintyse turėtą piligriminį Šv. Jokūbo kelią. Apsispręsti jam dabar bus žymiai paprasčiau.
Jau kitą dieną Gintarė kartu su visa tarptautine dalyvių komanda kibo į darbus ir pasinėrė į intensyvią beveik keturių dienų seminaro, kurį suorganizavo ispanų nacionalinė Erasmus+ agentūra, programą. Primoji diena, tiksliau, pirmosios dienos vakaras buvo skirtas susipažinimui ir savo atstovaujamos organizacijos pristatymui. Svarbu paminėti, kad seminare dalyvavo net 63 dalyviai iš 19 skirtingų Europos šaliu ir net 55 skirtingų organizacijų. Dauguma jų -  universitetai, suaugusių švietimo centrai, NGO. Gintarė vienintelė atstovavo viešajai bibliotekai! Tai mums nemažai reiškiantis ir daug apie Plungės biblioteką pasakantis faktas. Europos bibliotekos vis dar retai ryžtasi kitokioms veikloms, juolab, retai teikia paraiškas Erasmus + programai. Be to, jos vis dar suvokiamos, dažniausiai, tik kaip knygų išdavimo įstaigos, menkai dalyvaujančios platesniuose kultūriniuose bei neformaliojo suaugusiųjų švietimo kontekstuose. Tad tik įsivaizduoti galime, kokį didelį darbą Ispanijoje nuveikė Gintarė, kokia svarbi buvo jos misija! Nenuostabu, kad jau pirmąjį vakarą Gintarės pristatyta Plungės viešoji biblioteka sukėlė didelį susidomėjimą, o ką jau kalbėti apie „Plungės išmanųjį parką“... Visi buvo sužavėti bibliotekos aplinka ir inovatyvia veikla.
Antrą dieną daug dėmesio skirta Erasmus + programai. Pristatytos naujausios programos gairės, paraiškų struktūra, tikslai, prioritetai ir galimybės. Daug dėmesio buvo skirta kultūros paveldo temai, akcentuota, kaip svarbu Europos bendruomenei suvokti, kad paveldas nėra vien suskaičiuojamas, apčiuopiamas objektas ir kad kiekviena tauta turi suvokti ir suprasti bei identifikuoti savąjį bendruomenės paveldą. Taip pat buvo įvardinti gerieji kultūros paveldo pritaikymo Erasmus+ programose, skirtose neformaliajam suaugusiųjų švietimui, pavyzdžiai. Bet pagrindinis šios dienos tikslas buvo išgryninti konkretaus projekto idėją, ją pristatyti, suburti bendraminčių komandą projektui parengti. Gintarė dirbo komandoje kartu Austrijos, Latvijos, Italijos, Anglijos ir Ispanijos organizacijų  atstovais. Pagrindinė šios komandos projekto idėja – kultūros paveldo aktualizavimas, saugojimas, suaugusiųjų motyvacija pažinti savo kraštą. Projektas turėtų sukurti intelektualųjį produktą, skirtą neformaliajam suaugusiųjų švietimui. Ir tikrai tikėtina, kad seminare sukurto projekto priminė versija artimiausiu metu taps rimtu projektu, kurį įgyvendinti bus pasiruošusi jau vienas kitą pažįstančių bendraminčių iš įvairių šalių komanda. Ir Gintarė bei Plungės viešoji biblioteka bus tarp jų.