"Zubovų kelias" (projektas 2020)

Pradedame įgyvendinti dar vieną projektą - „Grafų Zubovų istorinis, kultūrinis palikimas Šiaurės vakarų Lietuvoje“.

2012 metais Plungės viešoji biblioteka įsikėlė į kunigaikščio Mykolo Oginskio dvaro ansambliui priklausančią laikrodinę-oranžeriją. Pastatas,1846 metais grafų Zubovų pastatytas kaip neogotikinio stiliaus vasaros vila, yra reikšmingas kultūros paveldo objektas. Tad grafai Zubovai - ne šiaip sau, ne atsitiktinai. Priešingai. Projektas ilgai lauktas ir labai svarbus.

Liepos 29 d. vyko pirmoji ekspedicija - į Kretingos rajoną. Aplankėme Žadeikius, Dimitravą, Pryšmončius, Kretingą.

Rugpjūčio 6 d. - ekspedicija Šiaulių rajone. Zubovų palikimo ieškojome Aleksandrijoje, Ginkūnuose, Bubiuose ir Šiaulių mieste.

Didžiausias ir stipriausias savo valdas grafų Zubovų giminė turėjo Šiaurės vakarų Lietuvoje. Iš Jekaterinos II gavęs Šiaulių ekonomiją, Platonas Zubovas jau vėliau, 1805-1806 m. įsigijo Ginkūnų, Tauragės, Kretingos, Plungės, Grūšlaukės ir kitus dvarus. 1829 m. Platono Zubovo valdas Lietuvoje paveldėjo brolis Dmitrijus Zubovas, kuris laikomas grafų Zubovų giminės Lietuvos šakos pradininku. Jo sūnaus Nikolajaus (Mikalojaus) Zubovo palikuonys susigiminiavo su Lietuvos bajorais, rėmė tautinį lietuvių judėjimą, pasižymėjo švietėjiška ir kultūrine veikla.

Projektas „Grafų Zubovų istorinis, kultūrinis palikimas Šiaurės vakarų Lietuvoje" apims Šiaurės vakarų Lietuvos vietoves, susijusias su grafų Zubovu istorija, apjungs į vieną ryškų, aiškiai apibrėžtą ir išskirtiniais ženklais paženklintą Šiaurės vakarų Lietuvos „Zubovų kelio“ pažintinį turą, skirtą Lietuvos ir užsienio turistams, žmonėms, besidomintiems kultūra ir istorija. Į pažintinį turą bus įtrauktos 3 apskritys - Telšių, Klaipėdos, Šiaulių, 6 rajonai - Plungės, Kretingos, Akmenės, Žagarės, Joniškio, 15 miestų, miestelių ir kaimų.Šiuo projektu bus organizuojamos trys ekspedicijos, kurių metu bus surinkta ir patikslinta informacija apie grafų Zubovų gyvenimą šiaurės vakarų Lietuvoje XIX a. Remiantis surinkta informacija bus sukurtas pažintinis maršrutas-gidas.

Pirmoji ekspedicija vyks liepos 29 d. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.