LITERATŪRINĖ ANKETA: 11 KLAUSIMŲ SKAITYTOJUI

Šiemet viskas kitaip.
Įprastai daugelis mūsų neseniai būtume grįžę iš Vilniaus knygų mugės su krūvomis naujų knygų, begale įspūdžių, tebekalbėtume apie didžiausio skaitytojų susidomėjimo sulaukusius autorius, perkamiausias knygas, jų pristatymus... Šiemet – skylė. Knygų mugės nebuvimas turbūt ir rašytojui, ir skaitytojui, ir bibliotekininkui – didelė netektis. Mes, biblioteka, dar tebelaukiame pirmojo šių metų knygų užsakymo, o liūdniausia, kad, į biblioteką įsisukus covidui, laukiame, kol vėl būsime atidaryti...
Taigi, nei bibliotekos, nei knygų. Bet mes turime įdomių skaitytojų!
Štai ir kilo idėja juos pašnekinti.
Nuo šiol kiekvieną antradienį čia rasite rubriką LITERATŪRINĖ ANKETA: 11 KLAUSIMŲ SKAITYTOJUI.
Rašysime Jums, prašysime atsakyti į anketos klausimus. Anketą skelbsime ne tik bibliotekos svetainėje bei feisbuko paskyroje, bet spausdinsime ir kultūros savaitraštyje „Žemaičių saulutė“. Kartą per tris mėnesius susirinkusi bibliotekos „vilkų taryba“ išrinks geriausią Anketą, kurios autorius bus apdovanotas bibliotekos prizu.
Na, o Anketą pradeda, rubriką atidaro Raimonda Bieliauskienė, kurios Plungei pristatinėti nereikia – buvusio Seimo nario A. Stančiko padėjėja, bibliotekos bičiulė, tiesiog žmogus, mylintis knygą ir skaitymą.

1. Esate skaitantis žmogus. Ką Jums reiškia skaitymas ir knyga?
Priskirčiau save prie skaitančių žmonių. Knyga mano gyvenime buvo nuo pat vaikystės. Namuose buvo daug knygų, jos buvo lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis, nes tėtis lenkas. Gal ir genais atėjo meilė skaitymui. Buvau uoli Akmenės bibliotekos lankytoja, bibliotekos, kuriai suteiktas pedagogės, publicistės, Vilniaus geto žydų gelbėtojos Onos Šimaitės vardas. Vėliau gyvenimas atvedė į Plungę, tapau gražiausios Lietuvoje bibliotekos mylėtoja.
2. Kokias knygas, kokią literatūrą mėgstate?
Mėgstu įvairią literatūrą, nesu išranki skaitytoja. Galiu skaityti įvairaus žanro knygas. Pirmenybę teikčiau klasikai, istoriniams romanams.
3. Ar turite mėgstamą autorių?
Turiu ne vieną. Iš užsienio klasikų labiausiai imponuoja Jane Austen. Iš lietuvių - esu įsimylėjusi Žemaitę. Stengiuosi skaityti ir palaikyti įvairius šiuolaikinius lietuvių autorius.
4. Labiausiai įsiminusi knyga (kuo?).
„Džeinė Eir“. Tai viena gražiausių meilės istorijų pasaulyje. Šita knyga nėra tik banali meilės istorija, čia svarbiausia vidinis virsmas. Džeinė yra moters idealas, tai geriausias padoraus elgesio ir moteriškos savigarbos pavyzdys. Kiekviena moteris turėtų perskaityti šią knygą.
5. Kokią knygą patartumėte perskaityti kitiems?
Patarčiau perskaityti Sofijos Čiurlionienės-Kymantaitės knygą „Tautos auklėjimo mintys“. Ši knyga mano gyvenimo vedlys, kartkartėmis atsiverčiu, paskaitau. Tai mintys, pamokymai, įžvalgos visai tautai apie tai, kokie turime būti, kokie mūsų darbai, kaip turime auklėti jaunimą ir save. Visa tai aktualu ir nūdien.
6. Kokią knygą ir kodėl pasiimtumėte į negyvenamą salą?
Į negyvenamą salą pasiimčiau E. H. Porter knygą „Poliana“. Tai knyga apie mergaitę, aplinkinius išmokiusią žaisti „džiaugsmo žaidimą“, kuris verčia herojus apmąstyti gyvenimą ir pripažinti, dėl kokių dalykų jie yra dėkingi likimui. Manau, negyvenamoje saloje labai tiktų tokie apmąstymai.
7. Ar norisi perskaitytos knygos įspūdžiais pasidalinti su kitais? Ar turite su kuo?
Perskaitytų knygų įspūdžiais labai norisi dalintis. Priklausiau knygų klubui, ten buvo galimybė aptarti skaitomas knygas, tačiau šiuo metu esu laisva skaitytoja. Su viena bendraminte esame sukirtusios lažybų, kad per metus perskaitysime 100 knygų, todėl dabar knygas aptariame tik su ja. Kiekvieną mėnesį skaitau tam tikros temos knygas, pvz., vasaris buvo skirtas I. Buivydaitės kūriniams, netgi turėjome nuotolinį susitikimą su autore bei Vilniaus knygu klubu. Kovo mėnesį žadu skaityti paauglių ir jaunimo literatūrą, balandį - detektyvus, gegužę - istorinius romanus ir biografijas.
8. Kokie Jūsų skaitymo įpročiai: kada ir kaip dažniausiai skaitote?
Šiuo metu skaitau beveik kiekvieną dieną, vakare. Pasitaiko ir naktinių skaitymų iki paryčių.
9. Kokios knygos dabar labiausiai laukiate?
Dabar labiausiai laukiu Maja Lunde knygos visai šeimai „Lilė ir saulės sergėtojai“. Autorės kalėdinė istorija „Sniego sesė“ nepaliko abejingų nei mažų, nei didelių, todėl dabar su nekantrumu laukiame „Lilės“.
10. Kaip renkatės knygas: pagal autorių, patartas/-a draugų, pasitikite bibliotekininkų rekomendacijomis, sekate literatūros, leidyklų naujienas?
Knygas renkuosi įvairiai: seku leidyklų naujienas, domiuosi mėgstamo autoriaus veikla ir taip atrandu knygas, kartais paklausau draugų rekomendacijų, taip pat dalyvauju internetiniuose knygų skaitytojų puslapiuose, kuriuose bendraminčiai dalijasi patarimais.

11. Kaip manote, ar ateityje žmonės skaitys knygas?
Manau, tikrai skaitys, aš tuo labai tikiu ir tikuosi. Per daug svarbi knygos reikšmė žmonijai, kad knyga būtų pamiršta.