Literatūrinė anketa: 11 klausimų skaitytojui (4)

Šiandienos rubrikos viešnia – viena daugiausiai bibliotekoje skaitančių plungiškių Loreta Kijanina.
1. Esate skaitantis žmogus. Ką Jums reiškia skaitymas ir knyga?
Skaitymas man - laisvalaikio praleidimo būdas, o knyga - panirimas į jos istoriją, dalyvavimas jos gyvenime, žinių bagažas. Knyga su manimi keliauja visur, skaitoma knyga visada yra rankinuke.
2. Kokias knygas, kokią literatūrą mėgstate?
Mėgstu įvairius žanrus, tik saviugda nepatinka. Labiausiai patinka klasika, detektyvai, istorinė literatūra, dramos. Paskaitau ir jaunimo knygų, nes mūsų jaunystėje tokių jų nebuvo. Dabar jaunimas gali džiaugtis: ką nori, tą skaito. Prieš porą metų dukra atkreipė dėmesį, kad neskaitau knygų, parašytų pirmu asmeniu. Taip ir yra, tokių knygų aš neskaitau, nes, kai pasakojama pirmu asmeniu, neįsijaučiu į pristatomą istoriją.

3. Ar turite mėgstamą autorių?
Turiu daug mėgstamų autorių. Iš lietuvių - K. Binkis, J. Avyžius, I. Buivydaitė, R. Kmita, iš užsienio - J. Archer, L. Kepler, Č. Dikensas, T. Dreizeris, Š. Bronte, A. Marinina, K. Follett ir daug kitų.
4. Labiausiai įsiminusi knyga (kuo?).
Norėčiau paminėti kelias. Viena jų - K. Folletto „Žemės stulpai“. Tai istorinis romanas apie katedros pastatymą išgalvotame Kingsbridžo mieste, pasišventimą tikslui, įdomus istorinis kontekstas, gausu nuotykių. Č. Dikenso „Deividas Koperfildas“ „užgauna“ ištikimybės, atsidavimo, pasiaukojimo temomis, Luca Di Fulvio „Laisvės dukros“ sužavi žmogaus kova už savo orumą ir galimybę įgyvendinti svajones, visada aktualios lieka vilties ir nevilties temos. Maja Lunde „Sniego sesėje“ tarsi bylotų tą patį: ir mirus artimajam, galima gyventi – jį atminti ir švęsti Kalėdas.
5. Kokią knygą patartumėte perskaityti kitiems?
Su rekomendacijomis sunku, nes visų skoniai skirtingi. Tave viena knyga gali supurtyti, o kito - ne. Vieni skaito knygą ir sako „vau!“, o tu skaitai ir nesupranti, kur tas „vau!“ Na, jei vis tik primygtinai reikia rekomenduoti, tai siūlyčiau perskaityti jau minėtus K. Folletto „Žemės stulpus“, Mary Lynn Bracht „Baltąją chrizantemą“, Romy Hausmann „Numylėtinę“, Janet Skeslien Charles „Biblioteką Paryžiuje“, Niklas Natt Och Dag „1793“ ir, be abejo, V. Mykolaičio-Putino „Altorių šešėly“.
6. Kokią knygą ir kodėl pasiimtumėte į negyvenamą salą?
Geriausia būtų skaityklė, bet jei knyga, tai, ko gero, būtų A. Diuma „Grafas Montekristas“ arba Č. Dikenso „Deividas Koperfildas“, nors protingiausias pasirinkimas būtų koks nors „Išgyvenimo vadovas“.
7. Ar norisi perskaitytos knygos įspūdžiais pasidalinti su kitais? Ar turite su kuo?
Taip, turiu draugę, su kuria dalyvaujame skaitymo iššūkyje. Taip pat apie knygas kalbame su knygų klubo „Purpurinė gija“ narėmis. Labai įdomu žinoti kitų nuomonę, padiskutuoti apie knygą, suprasti, kad gal ką praleidai pro akis. Knygų įspūdžiais taip pat dalinuosi su draugėmis iš internetinio puslapio.
8. Kokie Jūsų skaitymo įpročiai: kada ir kaip dažniausiai skaitote?
Dažniausiai skaitau ryte ir vakare, per televizijos reklamas, kelionėse, pliaže.
9. Kokios knygos dabar labiausiai laukiate?
Noriu, kad iki juodojo penktadienio nebūtų išleista naujų knygų ir nebūčiau masinama nusižengti lažyboms, nes noriu perskaityti savo turimas neperskaitytas knygas. Šiaip domina perleidžiama lietuvių klasika.
10. Kaip renkatės knygas: pagal autorių, patartas/-a draugų, pasitikite bibliotekininkų rekomendacijomis, sekate literatūros, leidyklų naujienas?
Dažniausiai knygas renkuosi pati. Interneto puslapiuose dėmesį patraukia knygos viršelis, tada pasidomiu knygos aprašymu. Knygą surasti padeda ir draugių, knygų klubo narių rekomendacijos. Be abejo, lankydamasi bibliotekoje klausiu ir bibliotekininkių rekomendacijų. Patinka bibliotekose lankytis, pavaikščioti tarp lentynų – tikėkimės, greitai atgausim šį malonumą.
11. Kaip manote, ar ateityje žmonės skaitys knygas?
Tikrai skaitys, jei ne popierines, tai elektronines knygas. Ir atsimenu: buvo metas, kai galvojau, jog mažai tėra skaitančių žmonių.