Literatūrinė anketa: 11 klausimų skaitytojui (6)

Šį antradienį mūsų ANKETOJE svečiuojasi ADELĖ DAUKANTAITĖ – Plungės literatų klubo „Vingiorykštė“ vadovė, poetė, rašytoja, ne vienos knygos autorė.
1. Esate skaitantis žmogus. Ką Jums reiškia skaitymas ir knyga?
Nėra geresnės draugės nei knyga. Su ja esu visur: namie, kelionėje, poilsyje, net maldoje... Pradėjau skaityti nuo penkerių metų. Vaikystėje mama sakydavo, jog skaitymas yra mano didžioji liga. Iš vaikiškojo noro skaityti neišaugau. Ir dabar, kai gera knyga rankose, pasaulis išnyksta, esu aš ir nuotykyje, filosofijoje, moksle, mene... - savyje su knyga.
2. Kokias knygas, kokią literatūrą mėgstate?
Perskaitytų knygų labai daug. Vienas iš mėgstamiausių autorių vaikystėje buvo J. Baltušis, o „Sakmė apie Juzą“ po šiai dienai yra lietuvių kalbos grožio etalonas. Knygos mano skaitymo „garderobe“ labai įvairios: nuo teosofinės, filosofinės, psichologinės literatūros iki nuotykių, meilės romanų, geros poezijos knygų.
3. Ar turite mėgstamą autorių?
Įvardyti vieną būtų sunku. Tad turiu įvardyti keletą. Tai R. Tagorė, R. M. Rilkė, B. Brazdžionis, Just. Marcinkevičius, J. Blavatskaja, O. M. Aїvanhov, B. Ferrero, A. Maceina, G. Černeckis, V. Petraitienė, D. Kazragytė, L. Tolstojus ir dar daug kitų autorių... Kažkada žavėjausi Agata Kristi ir jos Puaro, bet laikai keičiasi, randi naujų autorių.

4. Labiausiai įsiminusi (kuo?) knyga?
Konkordijos Antarovos „Du gyvenimai“. Tai dvasinių žinių lobynas. Knygoje gausu kelionių aprašymų, knygoje gėrio ir blogio kova, pateikta grafo Liovuškos pasakojimu, veda lyg labirintais į atomazgą, bet lieka paslaptimi. Yra manoma, jog tai knyga apie L. Tolstojaus gyvenimo atkarpą, kurioje Gyvenimo Mokytojai moko jo sielą apie šviesos kelią.
5. Kokią knygą patartumėte perskaityti kitiems?
Patarčiau perskaityti J. Baltušio „Vietoj dienoraščio“. Tai ne tik asmeniniai pamąstymai, gyvenimo būdo aprašymas, bet ir enciklopedinis leidinys apie Lietuvą iki nepriklausomybės, apie to meto draudimus, sunkumus ir savaip suvaržytą gyvenimą komunizmo ideologijos rėmuose. Turėtų būti nuobodu? Ne. Baltušis moka pasakoti, jo kalba vaizdinga ir įdomi. Ir dar - Arvydo Juozaičio knygą „Tėvas Stanislovas“. Nuostabi kelionė širdžiai į šviesos slėpinį.
6. Kokią knygą ir kodėl pasiimtumėte į negyvenamą salą?
Į negyvenamą salą pasiimčiau Liusindos Raili (Liucinda Riley) knygas iš serijos „Septynios seserys“ ir Violetos Petraitienės „Savęs ir visatos pažinimo link“ bei jos knygą „7 sąmonės ciklai“. L. Raili knygos įdomios, įtraukiančios skaitytoją į nuotykį lyg į detektyvą, kai miršta tėvas, įsivaikinęs šešias mergaites ir palikęs visoms nuorodas ieškoti savo gimties pradžios ir gentainių. Taip keliauji po Australiją, Ispaniją, Ameriką, Angliją, Norvegiją, įsijauti į ieškojimų nuotykius. Daug istorinių žinių apie kompozitorių E.Grygą, apie žmonių gyvenimus, apie tų šalių kultūrą, papročius, tradicijas...
Ir aš taip norėčiau išmokti rašyti... Talentinga autorė Liusinda Raili. Violetos Petraitienės knygos – kasdienė gyvenimo duona. Jos padeda išlikti savimi, susitvarkyti su užplūdusiomis baimėmis, melancholijomis, nepasitikėjimu ir kitais pas žmogų ateinančiais ne itin maloniais patyrimais, be kurių neišmoktume pažinti savęs ir gyvenimo.
7. Ar norisi perskaitytos knygos įspūdžiais pasidalinti su kitais? Ar turite su kuo?
Įdomi ir gera knyga abejingo žmogaus nepalieka. Dalintis – tai uždegti kitą žmogų noru domėtis, skaityti, šviestis. Visada perskaitytas knygas aptariu su namiškiais, su draugais, kolegomis. Turėčiau būti aktyvesnė savo fb paskyroje. Ne visada pasidalinu, o reikėtų.
8. Kokie Jūsų skaitymo įpročiai: kada ir kaip dažniausiai skaitote?
Turiu įprotį skaityti ryte vos prabudusi ir po pietų bei vakare. Bet dažnai šiuos įpročius sulaužau, jei knyga užveda it varikliuką. Tada nei valgyti, nei miegoti nebereikia... Skaitau kadien. Be skaitymo būtų tuščia mano diena. Nemėgstu ir beveik nežiūriu TV, skaitymas yra viena didžiausių gyvenimo aistrų.
9. Kokios knygos dabar labiausiai laukiate?
Labai laukiu paskutinės L. Raili (Liucindos Riley) knygos iš serijos“Septynios seserys“. Tai būtų apie dingusią seserį Meropę. Laukiu G. Černeckio naujų lakonikų, laukiu ir V. Petraitienės knygos „7sąmonės ciklai“ tęsinio.
10. Kaip renkatės knygas: pagal autorių, patartas/-a draugų, pasitikite bibliotekininkų rekomendacijomis, sekate literatūros, leidyklų naujienas?
Šiandien informacijos gausa apie knygas tikrai skatina skaityti ir rinktis. Labai pasitikiu bibliotekos darbuotojais. Juk su L. Raili knygomis susipažinau tik bibliotekos darbuotojų dėka. Knygas dar renkuosi pagal studijuojamą temą, pagal tai, kokios literatūros reikia rašymui, pažinimui ir žinojimui turtinti. Gyvenimas duotas tam, kad iš jo pasiimtum kuo daugiau išminties ir šviesos. Kur gyvena šviesa? Knygose... Kur gyvena nuotykio dvasia? Knygose... Filmai neatstoja knygos gyvybės. Knyga – tai energija, tai dvasinė jėga.
11. Kaip manote, ar ateityje žmonės skaitys knygas?
Tikiu, jog ateityje tikrai žmonės skaitys knygas, nes niekas žmogui negali duoti tokios energijos ir vibracijų kaip knyga. Išgirstas tekstas kaip ateina greitai, taip greitai žmogų ir palieka. Pamatytas filmas lieka ilgėliau emocijose ar vaizduose, bet perskaityta knyga – tai žmogaus pakylėjimas aukščiau buities, aukščiau vartojimo formų ir ideologijos. Knyga yra tai, kur žmogus gauna žodį kaip mentalinę galimybę evoliucionuoti, kaip galimybę turtinti savo kalbėjimą. Kaip kalbame, tokie ir esame: kalbame buitine kalba – mumyse sėdi buitinis žmogus, kalbame meniška kalba – sėdi menininkas, kalbame gražia gimtąja kalba – mumyse sėdi kūrėjas geresnio ir gražesnio, tobulesnio ir patrauklesnio bei daug kartų įdomesnio gyvenimo.