Kelionė su augalais

Lapkričio 4 d. Plungės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje - laikrodinėje dr. Mindaugas Rasimavičius pristatė savo parodą "Kelionė su augalais“ ir papasakojo apie siūlų dažymą natūraliais augaliniais dažais. Paroda bibliotekoje veiks dar dvi savaites. Patikusių siūlų galima ir įsigyti.

 

augalai svet

Kelionės Žemėje metu mus nuolat lydi augalai. Kviečiu su jais susipažinti, tik šį kartą kitaip… Užsukime į atrakintą spalvų pasaulį…
Augalinis dažymas viena iš etninės kultūros sričių, kurios dauguma informacijos pradingo laike. Ankščiau Lietuvos kaimuose vyravusią augalinio dažymo tradiciją į užmarštį nustūmė XIX amžiaus pabaigoje pasirodę sintetiniai dažai. Natūralus dažymas augalais pastaruoju metu “atrandamas iš naujo” tarp etnokultūros tradicijas puoselėjančių žmonių, taip pat populiarėja tarp tvaraus gyvenimo būdo puoselėtojų, susilaukia vis daugiau dėmesio ekologija ir tvaria tekstile besidominčių žmonių tarpe. Lietuvoje savaime auga apie 60-80-ies rūšių augalai, kuriuos galima naudoti įvairių pluoštų dažymui. Parodoje eksponuojami Lietuvoje savaime augančiais augalais dažyti vilnoniai siūlai. Parodos metu susipažinsite su augalinio dažymo tradicija ir perspektyvomis.

Mindaugas Rasimavičius