KŪRYBOS INKUBATORIUS BIBLIOTEKOJE!

ink svet


Ruduo po ilgos ir karštos vasaros dažniausiai asocijuojasi su nauja pradžia ir noru tobulėti! Tad dar kartą dalinamės džiugia žinia - mūsų bibliotekoje rugsėjo - spalio mėn. vyks KŪRYBOS INKUBATORIUS! Švenčiame jau 10 - metį, kaip biblioteka gyvuoja kultūros paveldo objekte… Todėl norime tai atšvęsti kartu - edukacinėse ir kūrybinėse dirbtuvėse!
Savo srities profesionalai ir lektoriai ves įvairias kūrybines dirbtuves ir paskaitas! Dalyviai susipažins su šiuolaikine muzika, tendencijomis, eksperimentiniu kinu, dalyvaus kūrybinio rašymo dirbtuvėse, kurs trumpametražį filmą, parengs istorinę kultūros paveldo ekspoziciją.
Daugiau informacijos ir registracija į renginius - Šis elektroninio pašto adresas yra apausogtas nuo spambots. Peržiūrėjimui reikia įjungti JavaScript.
arba +370 6770339 (Gintarė Gurevičiūtė - Gailė).
Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Plungės rajono savivaldybė.

Pirmieji mokymai vyks rugsėjo 21 d. 15.00 IKI 18.00 val.

Apie mokymus
1. Elektroninės muzikos kūryba
Kūrybinių dirbtuvių metu muzikos kūrybos mokyklos „Muzikalkė“ pedagogė, kompozitorė Marija Paškevičiūtė supažindins su elektroninės muzikos kūrybos pagrindais. Sužinosite, kaip naudodami vieną populiariausių programų „Ableton“ savo įrašytą balsą ar aplinkos garsus apdirbti įvairiais efektais. Ko reikia, kad iš atskirų garsų sukurtumėte vientisą muzikos kūrinį?
Ekrane gyvai stebėsite kūrybos procesą ir tapsite šio kūrinio bendraautoriais. Marija Paškevičiūtė baigė muzikos kompozicijos studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kuria muziką spektakliams, filmams, techno ir eksperimentinę elektroniką.
2020 m. už muziką baletui „Dienos, minutės“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ji pelnė Auksinį scenos kryžių.
2. Šiuolaikinė muzika: nuo minimalizmo iki garso meno
Muzikos kūrybos mokyklos „Muzikalkė“ pedagogas, kompozitorius Dominykas Digimas paskaitos metu pristatys šiuolaikinę muziką ir garso meną: pagrindinius stilius, raidą, ryškiausius užsienio ir Lietuvos kūrėjus. Sužinosite ir apie šiandienos reiškinius, vykstančius Lietuvoje. Susipažinsite ir išgirsite „nevadovėlinės“ muzikos ir eksperimentinio garso kultūrai atstovaujančių pavyzdžių. Turėsite galimybę atrasti šiuolaikinės muzikos įvairovę,
pamatyti skirtingus notacijos būdus – grafines, tekstines, vaizdines partitūras. Galiausiai, kiekvienas galėsite pabūti kompozitoriumi: paskaitos pabaigoje sukursite savo grafinę
partitūrą. Dominykas Digimas – vienas ryškiausių ir produktyviausių jaunosios kartos kompozitorių. Be didžiąją kūrybos dalį sudarančių kūrinių tradicinėms instrumentų sudėtims, Dominykas taip pat rašo muziką teatrui ir kinui, yra sukūręs garso instaliacijų, tarpdisciplininių darbų. Jo muzika niekada nėra perpildyta, ją lydi sukauptumas, verčiantis pasinerti į savianalizę ir skandinantis subjektyviuose apmąstymuose.

Antrieji mokymai
Kiti mokymai rugsėjo 23 d. 11.00 - 17.00 val.
Kristupas Sabolius (kūrybiškumo mokykla) (g. 1979 m. liepos 20 d. Vilniuje) – Lietuvos filosofas, rašytojas, vertėjas, kino scenaristas, Vilniaus universiteto Filosofijos instituto profesorius ir Masačusetso technologijų instituto (MIT) afilijuotas mokslininkas. Kristupo Saboliaus mokslinių interesų centre atsiduria žmogaus vaizduotės ir kūrybiškumo temos.
Apie mokymus.
Kūrybinis mąstymas ir vaizduotė
Mokymuose bus pristatomos kūrybingo sampratos ištakos ir svarbiausios teorijos. Kokia kūrybingumo kilmė? Tai sugebėjimas ar būsena? Koks kūrybingumo ir vaizduotės ryšys. Ar tai tik menininkų reikalas? Socialinis ir kultūrinis kūrybingumo vaidmuo. Funkcionalumo problema. Kurso meto bus išskirtos svarbiausios technikos, kurios padeda įvaldyti kūrybinį mąstymą.
1.Apribojimų sutelkimas ir išlaisvinimas. A-kauzalinis kūrybingumas vs. kondicionuotas kūrybingumas.
2. Originalumas ir kopijavimas. Kritiškos ir protingos imitacijos metodikos kaip kūrybingumo išlaisvinimas. Aklas kopijavimas vs. konteksto pakeitimas.
3. Svetimos perspektyvos prisiėmimas. Kaip tapti kitu?
4. Junglumas kaip nederančių dalykų montažas. Spektro reikšmė, jungimo būdai, naujų sąveikų paieška.

Tretieji mokymai
Spalio 12, 13 dienomis. Pirmą dieną nuo 12 val. iki 17/18 val. antrą dieną nuo 10 val. iki 15 val. Reikalinga iki 20 vyresnių klasių (11/12kl.)
Apie mokymus.
„Young Blood“ kino mokykla. Tai organizacija, kurioje jauni kino kūrėjai (ilgametražinių ir turmpametražinių) susibūrę dėl mokamųjų tikslų apie kiną moksleiviams, suaugusiems ir besidomintiems. Nuo YOUNGBLOOD įkūrimo pradžios įgyvendinome jau virš 100 įvairaus formato jūsų kino projektų (mokymų / jaunimo mainų / socialinės integracijos projektų ir t.t.).
Dirbtuves ves K. Milašiūtė ir T. Kavtaradzė , kurios yra ne tik sukaupusios edukacinę darbo su paaugliais/ėmis patirtį, bet ir sėkmingos kino kūrėjos: K. Milašiūtė buvo apdovanota „Sidabrine gerve“ už geriausią trumpametražį filmą „Motinos diena“, o T. Kavtaradzė buvo įvertinta „Sidabrine gerve“ kaip filmo „Šventasis“ (rež. A. Blaževičius) bendraautorė.

Suorganizuoti kūrybines paveldo dirbtuves vyresniems klasių mokiniams su YOUNGBLOOD kino mokykla kuriems rūpi, kas vyksta aplinkui, kurie jaučia norą ir pareigą apie tai kalbėti. Kūrybinio rašymo ir eksperimentinio kino dirbtuvės, kuriose paveldo objektai gali tapti kūrybinio pasakojimo objektais. Pradedant kūrybinio rašymo praktikomis, kurių metu moksleiviai gali geriau susipažinti su savim, kitais, savo santykiu su dabartiniu pasauliu ir aplinka (jų gyvenamame mieste esančiais paveldo objektais), įtraukiant eksperimentinį kiną, jaunuoliai praplėstų savo kūrybinės praktikos žinias, išbandytų save skirtingose kūrybinėse praktikose. Norime kartu permąstyti jauno žmogaus santykį su aplinka, paveldo objektais, esančiais šalia jų. Santykio ieškotume per rašytinį tekstą, vėliau prijungiant vaizdo išraišką. Tokie pavyzdžiai, kaip Jono Meko eksperimentiniai filmai įkvėptų ir praplėstų jaunuolių žinias ir nuorodas, galėtų pasitarnauti įkvėpimui ir savoms idėjoms. Dviejų dienų dirbtuvių rezultatas - neilgas eksperimentinis filmas, kuriame atsiskleistų jauno žmogaus santykis su paveldo objektu

Lauksime žinių, registracijų. Ačiū.


Pagarbiai

Gintarė Gurevičiūtė - Gailė
Plungės r. sav. viešosios bibliotekos
l.e.p. direktoriaus pavaduotoja
Mob. Tel. +370 687 70 339