Vasario 16-oji Alsėdžiuose

       Kiekvienais metais vasario 16-osios išvakarėse Lietuvos Respublikos Prezidentūroje iškilmingo posėdžio metu perduodama gėlių puokštė ant signataro Stanislovo Narutavičiaus kapo Alsėdžių kapinėse.  Dar viena puokštė pagerbti Signatarui visada atkeliauja į Alsėdžius iš Signatarų namų Vilniuje, kur kasmet Vasario 16-ąją vyksta šventinis renginys.
Šiemet iškilminguose renginiuose Vilniuje dalyvavo ir Alsėdžių bendruomenės pirmininkė Daiva Sprainienė bei Alsėdžių vidurinės mokyklos dvyliktos klasės moksleiviai Donatas Vertelis,
Martynas Smilgevičius, Gytis Šukys.


Vasario 16-osios rytą, sekmadienį, Alsėdžių vidurinėje mokykloje taip pat vyko šventė.  Mokyklos mokiniai ir mokytojai po trumpos istorijos mokytojo Petro Smilgevičiaus paskaitos apie Vasario 16-ąją ir Signatarus, nešini Tautine Lietuvos Respublikos vėliava gražia kolona išėjo į Brėvikių dvarą Gadunavo seniūnijoje  -  Signataro Stanislovo Narutavičiaus tėviškę. Ten visus atvykusius pasitiko žemaitukus pasibalnoję tautiškai pasipuošę raiteliais su Lietuvos vėliavomis ir pats dvaro šeimininkas Gediminas Šilinas. Tokie susiėjimai dvare vyksta kiekvienais metais, Vasario 16-ąją, 12 valandą.  Čia laukiami visi, čia šaunamos iš patrankų salvės, čia nebūna ilgų kalbų ir visi vaišinami karšta arbata.
Alsėdžių bažnyčioje tą dieną vyko Šv. Mišios, už Signatarus, kovojusius ir žuvusius už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Po Šv. Mišių  nusidriekė žmonių eisena į Alsėdžių kapines. Kapinėse prie Signataro Stanislovo Narutavičiaus kapo sukalbėta malda už mirusiuosius, padėtos iš Vilniaus parvežtos gėlių puokštės.
Grįžę į naujai renovuotą Alsėdžių parapijos salę, pasigardžiavę karšta arbata, apžiūrėjome čia surengtą alsėdiškių Silvijos Petrikienės veltinių bei Angelės Šukienės riešinių ir kitokių rankdarbių parodą. Galėjome susipažinti ir su įdomiais tautodailininko Rimanto Laimos drožiniais. Taip pat paminėtas ir prieš penkerius metus mirusios šviesus alsėdiškės D. Jurkaitienės atminimas – pristatyta jos tapybos darbų paroda. Šventę prasmingai papildė Alsėdžių miestelio bibliotekos surinkta dokumentinė medžiaga apie Signatarus.
Šventinė popietę vedė Žydrūnas Purauskis - Žemaičių Kalvarijos kultūros centro Alsėdžių filialo  meno vadovas. Renginyje skambėjo  Justino Marcinkevičiaus kūryba, taip paminint trečiuosius jo mirties metus.  Poeto eiles skaitė Platelių gimnazijos mokytoja  alsėdiškė Aušra Dirvonskienė, Žydrūnas Purauskis ir aš.
Šventei pasibaigus, išsiskirstėme tikrai žinodami – iki kitos Vasario 16-osios
                                                             Rūta Jurkaitienė
                                                   Alsėdžių miestelio vyr. bibliotekininkė