Bronius Bušma „Giminės. Taip jie jas kūrė“ - susitikimas Plateliuose.

Jei jūs žiūrite TV tikriausiai prisimenate serialą „Giminės“. Tai yra pirmasis nepriklausomos Lietuvos serialas, kuris pasirodė 1993 metais. Šepučių giminės istorija, jų gyvenimai ir likimai, meilės ir konfliktų situacijos vertė žiūrovus juoktis ir verkti, džiaugtis ir liūdėti, susižavėti ir pykti. Serialas atspindėjo to laikmečio Lietuvą ir buvo tarsi Lietuvos giminės istorija.

Bet ar žinote, kaip gimė serialas? Kas buvo jo personažų ir situacijų kūrėjai? Kaip buvo atrenkami artistai, ieškoma finansavimo? Jei ne, tai jums reikia perskaityti knygą „Giminės. Taip jie jas kūrė“, kurią parašė Bronius Bušma. Jis yra rašytojas ir scenaristas, kuris buvo pagrindinis serialo „Giminės“ kūrėjas. Kartu su režisieriumi Sauliumi Vosyliumi, stengėsi, kad serialas būtų įdomus ir prasmingas.

Pasisekė plateliškiams, kurie rinkosi į Platelių seniūnijos salę spalio 26 dieną. Jie turėjo galimybę susitikti su rašytoju gyvai ir prisiminti serialą žiūrėdami ištraukas. Charizmatiškas autorius, baigęs aktorinį, ne tik pristatė knygą, bet vaizdžiai papasakojo serialo „Giminės“ kūrimo užkulisius. Šmaikščiai, su humoru dalijosi prisiminamais, atskleidė įvairias juokingas situacijas apie garsaus serialo kūrybinį procesą, kurioziškus nutikimus ir reklamos įtaką. Susirinkusieji braukė juoko ašaras klausydamiesi, kaip reikėjo ieškoti serialo rėmėjų ir kaip gavę norimą sumą serialui mokėjo džiaugtis ir švęsti. Įdomi buvo ir „Giminių“ legendinės ir hitu tapusios dainos sukūrimo ir įrašymo istorija. Buvo prisiminti ir jau Anapilin išėję aktoriai, jų atminčiai ir parašyta knyga.


Padėjęs parašą ant skaitytojų įsigytų knygų autorius išskubėjo į Vilnių. O susirinkusieji išėjo su skambančia širdyse nostalgiška daina iš serialo „Giminės“: „Kur gimėm, kur augom, kur žemė šventa / Sustokime, sesės ir broliai / Užtraukime dainą, kurią kažkada / Dainuodavo mūsų senoliai...“ Juk nieko brangesnio už Gimtinę ir vieni kitus - neturime.

Platelių miestelio vyresn. bibliotekininkė A. Vilienė