„Kultūra tarp knygų“ – susitikimas su Juozu Gaižausku Plateliuose

Šiltas, nuoširdus ir įdomus lapkričio 10-osios vakaras Platelių dvaro svirne. Susitikti su aktoriumi, rašytoju, dainų kūrėju, piligrimu Juozu Gaižausku atvyko ne tik plateliškiai, bet ir gerbėjai iš kitų rajonų. Iš populiarių televizijos laidų, spektaklių ir knygų gerai pažįstamas aktorius atvažiuodamas pažadėjo: „Bus gerai!” O buvo, geriau, nei gerai!

Per kelerius metus J. Gaižauskas išleido penkias knygas, iš jų trys - įkvėptos piligrimystės. Tai pritraukė ne tik tūkstančius gerbėjų, bet ir paskatino skaitytojus išbandyti jėgas žygiuose. Įveikęs 800 kilometrų Šv. Jokūbo piligriminį kelią, 2020 m aktorius pristatė savo pirmąją knygą „Dievas su šlepetėmis“. Tai atviras ir nuoširdus pasakojimas apie kelionėje patirtus išbandymus ir atradimus. Antroji mistinė knyga „Tigras, glostantis pėdas“ nukelia skaitytoją į Astūrijos kalnus, Afrikos dykynes ir Islandijos ledynus. Knygoje „Žaižaruojančios dangaus skeveldros“ autoriaus poetiškai kalbasi su Vytautu Mačerniu. O sergantis tėvelis įkvėpė parašyti knygą „Pasibaidęs Dievo žirgas“ apie meilę, tikėjimą, pasiklydusią atmintį ir viltį.
Plateliuose buvo pristatyta naujausia knyga „Antarktidos indėnai“ – gydanti sužeistą sielą. Pasak rašytojo, „Antarktidos indėnai neklausia, kiek tau metų, jie nori žinoti, kiek vaiko yra tavyje...“ Knyga vienodai tinka tiek vaikui, tiek suaugusiems, vis dar tikintiems pasakomis.

Susirinkusieji įdėmiai klausėsi istorijos apie Santiago de Compostela atsiradimą (beveik 800 km ilgio Šv. Jokūbo kelią, iš Prancūzijos į Ispaniją), stebėjosi neįtikėtinomis mistinėmis istorijomis lydinčiomis piligrimines keliones. Nuostabą kėlė 1000-čiai įveiktų kilometrų ir dar tiek pat planuojamų... Autorius paskaitė naujausios knygos ištraukas ir renginio dalyviams padovanojo ne vieną savo kūrybos dainą. Skambėjo: „Ką tu?“, „Pavasaris“, „Gimtadienis“, „Paukštis“, „Tarp mūsų tik vasara“ ir kt. Atliekamas melodijas lydėjo šmaikštūs pasakojimai iš aktorių profesinio gyvenimo, privertę salę ne tik šypsotis, bet ir kvatotis balsu. Dvi valandos pralėkė akimirksniu!


Visi norintys galėjo nusipirkti J. Gaižausko knygų. Savo kūrybos gerbėjams autorius ne tik dalino autografus, bet ir papuošė pirmuosius knygos puslapius specialiais auksiniais antspaudais.
Dėkojame rašytojui už Platelių bibliotekai padovanotą knygą, gražius įrašus bei pasibuvimą su smalsiais skaitytojais renginio pratęsime bibliotekoje.


Dėkojame susitikimo rėmėjams: Plungės r. savivaldybei skyrusiai lėšų Platelių bibliotekos projektui „Kultūra tarp knygų“, Plungės r. viešajai bibliotekai, VO Platelių bendruomenė, UAB „Linomeda“, sodybai „Medaus klėtelė“, ŽNPD.

Platelių miestelio vyresn. bibliotekininkė A. Vilienė