2 2 2 ar žinai kas tai? Saugesnio interneto savaitė Plateliuose

Taip prasidėjo pamoka Liepijų mokykloje, Platelių skyriuje, informatikos kabinete. Atsakymas - tikra šarada: antrojo mėnesio, antrosios savaitės, antrąją dieną daugelyje pasaulio valstybių švenčiama Saugesnio interneto diena. Lietuvoje ši diena minima jau 21 kartą. 2024 metų tema - skaitmeninės higienos svarba šiandienos pasaulyje. Į šią akciją aktyviai įsijungė ir Platelių miestelio biblioteka. Visą savaitę vyresnioji bibliotekininkė A. Vilienė skleidė žinias, kaip būti saugiems internete. Moksleiviams (6-10 klasėms), skirtingomis saugaus interneto temomis, buvo pravestos trys pamokos. Peržiūrėta ir aptarta projekto NK-DOKU filmo „Tiktok boom“ ištrauka.

  

Platelių miestelio bibliotekos skaitytojams ir bendruomenei buvo suorganizuotas susitikimas su Plungės rajono policijos bendruomenės pareigūnėmis. Kalbėta apie saugų elgesį socialiniuose tinkluose, asmens duomenų apsaugą, dezinformaciją, investavimą, dirbtinio intelekto pavojus ir realius sukčiavimo atvejus rajone bei pasaulyje. Visi dalyvavusieji ne tik gavo vertingų žinių, bet galėjo pasipuošti savo rūbus užlydomu atšvaitu, kad būtų pastebimi ir saugūs gatvėje.

  

Nuotoliniuose mokymuose ir susitikimuose sukauptą informaciją A. Vilienė sukoncentravo ir Plungės viešojoje bibliotekoje pristatė praktinį pranešimą savo kolegoms. Akcentuota kritinio mąstymo svarba ir priemonės informacijai patikrinti. Asmeninėmis įžvalgomis paįvairintas susitikimas paskatino ir kolegas dalintis savo patirtimi bei idėjomis, kaip nepaklysti skaitmeninėje erdvėje.

  
Saugesnio interneto savaitė tuom nesibaigė. Tuoj po pranešimo A. Vilienė išskubėjo, nes gavo iš Chaem Choi Boribun žinutę, jog mirė tolima giminaitė ir paliko 17 000 000 Eur palikimą. Reikia skubiai tvarkyti popierius. Kai gaus žadamą palikimą, bibliotekininkė pažadėjo juo dalintis su visais!

   

Platelių miestelio bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Auša Vilienė