Paroda „Kristijonui Donelaičiui 300“

Plungės viešoji biblioteka 2014 m. pasitiko su paroda „Kristijonui Donelaičiui 300“. Parodoje eksponuojamos knygos ir straipsniai apie rašytoją, Donelaičio „Metų“ leidimai.
Maloniai kviečiame apsilankyti literatūros mokytojus ir pravesti literatūros pamoką savo mokiniams. Taip pat kviečiame ir visus bibliotekos lankytojus, besidominčius šia asmenybe. 
Parodoje eksponuojami Plungės viešosios bibliotekos fonduose esantys leidiniai. Mieli skaitytojai, jei turite leidinių apie K. Donelaitį, kurių parodoje nėra, galbūt galėtumėte paskolinti  šiai parodai? Būtume labai dėkingi.


Plungės viešosios bibliotekos skaitykloje parengta paroda, skirta Kristijono Donelaičio metams. Paroda veiks šiais metais, ji bus pastoviai papildoma, o joje esančios bibliotekos knygos bus skolinamos skaitytojams, todėl ji nuolat keisis.
Paroda parengta iš Plungės viešosios bibliotekos fondų ir bibliotekos skaitytojų asmeninių archyvų. Čia rasite kelis K. Donelaičio „Metų“ leidimus. Pirmojo „Metų“ leidimo parengto Liudviko Rėzos, jau gerokai po Kristijono mirties, t. y. 1818 m. galėsite pamatyti iliustraciją prof. D. Kauno leidinyje „Mažosios Lietuvos knyga“. Seniausi parodoje esantys K. Donelaičio „Metai“ išleisti 1966 m., o naujausi – 2013 m. Ruošiantis Donelaičio 300 metų jubiliejui parengtas Gyčio Vaškelio sudarytas naujas „Metų“ leidimas su Dariaus Kuolio įvadu ir garso įrašu (MP3 CD). Kita originaliai sudaryta ir  2013 m. išleista knyga „Apie Ilgesio žemę“. Joje šalia K. Donelaičio lietuviškai išspausdintų „Pavasario linksmybių“ yra vokiečių kalba spausdinami jo „Vasaros darbai“, rusų kalba – „Rudens gėrybės“ ir anglų kalba – „Žiemos rūpesčiai“. Viena šios knygos dalis – Artūro Valiaugos nuotraukų albumas su  K. Donelaičio krašto vaizdais.
Kristijonas Donelaitis visada bus rašytojų, visuomenės ir mokslininkų dėmesio akiratyje. Literatūros kritikai pastoviai ieško naujų Donelaičio interpretacijų galimybių, biografai – naujų, dar nežinomų jo biografijos faktų. Išleista nemažai knygų apie šiuos tyrinėjimus. Ypač pagausėja leidinių minint rašytojo jubiliejines datas. 1989 m  vyko konferencija, skirta K. Donelaičio 275-osioms gimimo metinėms. Šios konferencijos medžiagos pagrindu 1993 m. išleista knyga „Darbai apie Kristijoną Donelaitį“.  Čia gausu K. Donelaičio kūrybos ir biografijos tyrinėjimų.
K. Donelaitis rašė, gražia vaizdinga lietuvių kalba, tačiau prieš 300 metų, todėl kai kurie žodžiai skiriasi nuo dabartinių ir ne visiems suprantami. Dar 1964 m. kalbininkas Jonas Kabelka sudarė ir išleido pilną K. Donelaičio raštų žodyną su išsamiais paaiškinimais pavadinęs knygą „Kristijono Donelaičio raštų leksika“. Naudojantis šiuo žodynu daug lengviau ir įdomiau skaityti Donelaitį. Jevsejus Ceitlingas apie K. Donelaitį parašė dokumentinę apysaką „Netilstantis aidas“. Savo tyrinėjimus ir prielaidas pateikė knygoje grožinės literatūros kalba, kad skaitytojui būtų įdomiau gilintis ir pažinti rašytojo asmenybę, jo biografiją jo vietą šalia kitų to metų įžymybių. Apie K. Donelaitį ir jo kūrybą išleista Albino Jovaišo knyga (1992), Kosto Doveikos (1963, 1990) ir kitų literatūros tyrinėtojų knygų. 1998 m. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas išleido Leono Gineičio knygą „Kristijono Donelaičio aplinka“. Šioje knygoje istoriškai tyrinėjamas K. Donelaičio gyvenimo metų laikotarpis Mažojoje Lietuvoje, kultūrinė, literatūrinė, politinė bei ekonominė aplinka, kurioje gyveno ir kūrė rašytojas. Ieškoma „istorinių dėsningumų“ ir aplinkos ryšio su K. Donelaičio kūryba. <Ar talentas „pranoksta savo laiką“?<...> Gal būtent jo laike atpažintume save.> rašoma šios knygos pratarmėje.
Visada buvo aktualus K. Donelaičio  atminimo įamžinimas ne tik rašytiniuose šaltiniuose ir mene, bet ir jo tėviškėje – Tolminkiemyje. 1989 m. minint K. Donelaičio 275-ąsias gimimo metines buvo išleista Bernardo Aleknavičiaus knyga „ Donelaitis ir mes“ . Joje rasite K. Donelaičio kaligrafiškos rašysenos kopiją, pirmųjų „Metų“ leidimų titulinių puslapių kopijas, taip pat daugybę nuotraukų, kalbančių apie K. Donelaičio atminimo įamžinimą iki 1989 m. Tas pats autorius 2010 m. išleido naują knygą „Kristijono Donelaičio portretas“, vėl gi, skirtą K. Donelaičio atminimui.  Joje yra pirmojo „Metų“ leidimo titulinio puslapio kopija, nuotraukos ir tekstai apie K. Donelaičio įamžinimą. O knygos pagrindą sudaro K. Donelaičio portretai sukurti menininkų, tautodailininkų, skulptorių. Jų daug, bet visi panašūs, nes juose įsivaizduojame tik Donelaitį. Ar taip iš tikrųjų atrodė Kristijonas? Juk jam gyvam esant niekas jo nepiešė, o fotografijos tada dar nebuvo. Portretas padarytas pagal rastus, manoma, kad K. Donelaičio palaikus Tolminkiemio bažnyčioje. Knygoje matysite daugybę medalių išleistų K. Donelaičio atminimo įamžinimui įvairiomis progomis, tautodailininkų ir profesionalių skulptorių darbų. 2012 m. išleista knyga „Tarptautinė ekslibriso paroda - konkursas "Kristijonui Donelaičiui – 300"“ įamžina K. Donelaitį meninės grafikos kūriniuose. Paroda konkursas buvo surengta Vilniaus grafikos meno centro galerijoje, jos  iniciatorė grafikė Nijolė Šaltenytė.

Lietuvių rašytojo portretai buvo spausdinami ir ant vokų. Plungiškis kolekcionierius Vytautas Eidukas Plungės viešajai bibliotekai padovanojo 4 vokus iliustruotus K. Donelaičio portretais. Šiuos vokus taip pat matysite parodoje. K. Donelaičio atminimo įamžinimas tai ir kiekviena knyga, kalbanti apie K. Donelaitį, kiekvienas minėjimas ir kiekviena jam parengta paroda.
Toliau pateikiame šios parodos katalogą. Ne visas išleistas knygas čia rasite, nes biblioteka ne visas turi. O gal turite jūs ir galite laikinai paskolinti parodai? Su jūsų indėliu paroda bus gausesnė. Ypač kviečiame susipažinti su paroda, skirta K. Donelaičio metams, moksleivius. Jiems galėtų padėti literatūros mokytojai pravesdami pamoką bibliotekoje prie parodos.  


PARODOS „KRISTIJONUI DONELAIČIUI 300“ KATALOGAS

K. Donelaičio raštai:

Apie Ilgesio žemę = About the Land of Longing / Kristijonas Donelaitis, Arturas Valiauga ; [sudarytoja Eglė Deltuvaitė ; tekstų autoriai Eglė Deltuvaitė, Kęstutis Kaminskas, Arturas Valiauga ; vertėja į anglų kalbą Olga Lempert]. – Vilnius : Kultūros meniu, 2013. – 179, [1] p. : iliustr.
Metai / Kristijonas Donelaitis ; sudarytojas Gytis Vaškelis ; [įvado autorius Darius Kuolys ; „Metus“ skaito Rolandas Kazlas]. – Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2013. – 219, [1] p., iliustr.  + 1 garso diskas (MP3 CD).

Metai / Kristijonas Donelaitis ; [parengė Agnė Iešmantaitė]. – Vilnius : Žaltvykslė, 2009. – 110 [2] p. (Knygą parodai paskolino Kęstutis Vaitkus).
Metai / Kristijonas Donelaitis ; iliustravo V. Jurkūnas. – Vilnius : Vaga, 1966. – 134 p. : iliustr. (Knygą parodai paskolino Aldona Bražiūnienė).
Metai / Kristijonas Donelaitis ; sudarė Gytis Vaškelis ; „Metus“ skaito Rolandas Kazlas. - Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2013. – 146, [2], + 1 garso diskas (MP3 CD). (Knygą parodai paskolino Kęstutis Vaitkus).

Metai. Pasakėčios / Kristijonas Donelaitis. – Vilnius : Baltos lankos, 2011. – 151, [1] p. (Knygą parodai paskolino Kęstutis Vaitkus).

Raštai / Kristijonas Donelaitis ; [redakcinė komisija: K. Korsakas (pirmininkas) … et al.]. – Vilnius : Vaga, 1977. – 600 p., [9] iliustr. lap. (Knygą parodai paskolino Kęstutis Vaitkus).

Die Jahreszeinten : ein litausches Epos / Kristijonas Donelaitis. – Leipzig, 1970. – 127 p. (Knygą parodai paskolino Vilma Mosteikienė).
The seasons / Kristijonas Donelaitis ; illustrated by Vytautas K. Jonynas ; translated by Peter Tempest ; [notes and editing by Lionginas Pažūsis]. – Vilnius : Vaga, 1985. – 157, [3] p. : iliustr.
Mes vyžoti būrai / Kristijonas Donelaitis ; [iliustravo Albina Makūnaitė]. – Vilnius : Vaga, 1975. –  40 p. : iliustr.

Literatūra apie K. Donelaitį:

Ana Regina važiuoja į miestą : novelės apie Donelaitį / Heinz-Jürgen Zierke. – Kaunas : Santara, 1998. – 101 p.

Biržiška M. Duonelaičio gyvenimas ir raštai : su kalbos paaiškinimais.  – Kaunas : "Vairo" bendrovės leidinys, 1927. – 216 p. : iliustr.
Darbai apie Kristijoną Donelaitį : [straipsnių rinkinys] / Lietuvos mokslų akademija, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas ; [sudarė ir redagavo Leonas Gineitis, Algis Samulionis]. – Vilnius : Vaga, 1993. – 334, iliustr.
Donelaičio žemės knygiai : bibliofilijos apybraižos / Domas Kaunas. – Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų l-kla, 1993. – 319, [2] p. : iliustr., faks., portr.

Donelaitis : [eilės Donelaičiui] / Justinas Marcinkevičius; dail. Vyt. Valius. - 54 p., iliustr. 
Donelaitis ir mes / Bernardas Aleknavičius ; [dailininkė Nijolė Šaltenytė ; redaktorė Juventa Sartavičienė]. – Vilnius : Mintis, 1989. – 318 p., iliustr.
Donelaitis ir Rėza vertimų, leidimų ir tyrimų lauke / sudarė ir parengė Sigitas Narbutas. – Vilnius : Sapnų sala, 2009. – 347 p.

Egzodo Donelaitis : lietuvių išeivių tekstai apie Kristijoną Donelaitį / sudarė ir parengė Mikas Vaicekauskas. –  Vilnius : Aidai, 2001. – 526 p.

Iš vokiškųjų raštų apie Kristijoną Donelaitį  / Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas; parengė Leonas Gineitis ; [redakcinė komisija: S. Narbutas (leidinio redaktorius). – Vilnius : LLTI, 2002. – 284 p.

Kristijonas Donelaitis / Albinas Jovaišas. – Kaunas : Šviesa, 1992. – 261 p., iliustr.

Kristijonas Donelaitis / K. Doveika. – Vilnius : Valstybinė grožinės literatūros leidykla, 1963. – 112 p. (Knygą parodai paskolino Aldona Bražiūnienė).

Kristijonas Donelaitis ir jo poema "Metai" /  L. Gineitis. – Vilnius : Valstybinė politinės ir mokslinės literatūros leidykla, 1955. – 39, [2].

Kristijonas Donelaitis moksle ir kritikoje : str. rinkinys / sudarė Kostas Doveika … [et al.]. – Vilnius : Vaga, 1990. – 439, portr.

Kristijono  Donelaičio aplinka / Leonas Gineitis ; Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas ; [redakcinė kolegija: Ingė Lukšaitė … et al.]. – Vilnius : LLTI, 1998. – 195 p.

Kristijono Donelaičio portretas / Bernardas Aleknavičius. – Klaipėda : Druka, 2010. – 218 p., iliustr.

Kristijono Donelaičio raštų leksika / Jonas Kabelka. – Vilnius : Mintis, 1964. – 278, [2].

Kristijonas Donelaitis : [1 vokas su Kristijono Donelaičio portretu ] / Dailininkė M. Čepukienė. – LTSR ryšių ministerijos leidinys, 1980. (Vytauto Eiduko dovana bibliotekai).

Kristijonas Donalaitis : [1 vokas su Kristijono Donelaičio portretu ] / Dailininkė M. Čepukienė. – LTSR ryšių ministerijos leidinys, 1982. (Vytauto Eiduko dovana bibliotekai).

K. Donelaitis : [2 skirtingų spalvų vokai su Kristijono Donelaičio portretu ] / Dailininkė K. Balachovič, – Kaunas, K. Požėlos spaustuvė, 1984. (Vytauto Eiduko dovana bibliotekai).

Kristijonas Donelaitis 300 m. : 300 metų jubiliejų pasitinkant : tarptautinis projektas, grafika / [tekstas Silvos Pocytės ; vertimas: Ieva Reikalaitė, Nijolė Šarpnickienė ; nuotraukos Arūnas Mėčius]. – [Klaipėda] : Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, 2012 (Klaipėda, Druka). – 43, [7] p., iliustr. 

Netilstantis aidas : dokumentinė apysaka / Jevsejus Ceitlinas ; iš rusų k. vertė Regina Skiauterienė ; iliustr. L. Budrys. – Vilnius : Vyturys, 1989. – 173, [2] p. (Knygą parodai paskolino Gintas Černeckis).

Rytų Prūsijos liuteronų liturginė tradicija ir lietuviškoji jos raiška reformacijos ir Donelaičio laikų agendose : monografija / Darius Petkūnas. - Klaipėda : Klaipėdos universiteto leidykla, 2012. - 569 p.

Tarptautinė ekslibriso paroda - konkursas "Kristijonui Donelaičiui – 300" / Katalogo sudarytoja Nijolė Šaltenytė. – [Vilnius : Lietuvos dailininkų sąjunga], [2012]. (Knygą parodai paskolino Gintas Černeckis).

Trys kalbinės studijos. Drei sprachwissenschaftliche studien : (lietuvių Saugų tarmė; upės ir miesto vokiško pavadinimo MEMEL kilmė ir Donelaičio "Keturių metų laikų" kūrybos eiga). - Chicago, 1990. - 263 p.

Мемориал Кристионаса Донелайтиса в п. Чистые Пруды (Толльмингкемен, Толминкемис) : история создания / [Napoleonas Kitkauskas, Laimutė Kitkauskienė, Борис Бартфельд ; vertė – Rūta Leonova, при участии Глеба Суроткина] ; Министерство культуры Калининградской области, Калининградский областной историко-художественный музей, Фонд поддержки культуры при Министерстве культуры Литовской Республики. - Vilnius : Standartų spaustuvė ; Калининград : Аксиос. - 389, [1] p., [16] iliustr. lap.

Straipsniai apie K. Donelaitį:

Ar išliks Donelaitis, Homeras?.. : [novelė] // Stepas Eitminavičius. Balti juodraščiai. - Utena : UAB "Utenos Indra", 2006. P. 242- 243.

Donelaičio metai : realizmas ir tautinis jausmas // Birutė Ciplijausakaitė. Literatūros eskizai. – Vilnius : Lietuvių katalikų mokslo akademija, 1992. – P. 101-109.

Donelaitis : [eilės Donelaičiui] / Justinas Marcinkevičius. Raštai. - T. 3, p. 48-62. 
Filologinis literatūrinio palikimo nagrinėjimas // Leonas Gineitis. Lietuvių literatūros istoriografija. – Vilnius : Vaga, 1982. – P. 154-167. 
Knygos raida imperinės vokiečių valstybės kūrimosi ir stiprėjimo sąlygomis (1808-1919) // Domas Kaunas. Mažosios Lietuvos knyga. – Vilnius : Baltos lankos, 1996. – P. 375.

Kristijonas Donelaitis : eilėraščiai  (giesmės) apie K. Donelaičio „Metus“ / Eduardas Mieželaitis. Raštai. – Vilnius : Vaga, 1984. – T. 6, p. 14-41.

Kristijonas Donelaitis // Vaclovas Biržiška. Aleksandrynas. – Vilnius : Lietuvos kultūros fondas, 1990. – T. 2, p. 73-100.
Kristijonas Donelaitis // Jurgis Lebedys. Senoji lietuvių literatūra. – Vilnius : Mokslas, 1977. – P. 194-316.
Kristijonas Donelaitis // Lietuvių literatūros istorija. – Vilnius : Vaga, 1979. – T. 1, p. 43-64.
Kristijonas Donelaitis // Probočių anūkas. Mažosios Lietuvos buvusiejie rašytojai ir žymesniejie lietuvių kalbos mylėtojai. – Tilžė, 1920. – P. 29-34.

Tamošaitis Regimantas. Kristijonas Donelaitis : gamtos ir žmogaus pavasaris // Literatūros klasikos interpretacijos. – Vilnius : Alma littera, 2001. – P. 7-28.
Tolminkiemio kunigas, statytojas ir sodininkas, lietuviškojo hegzametro kūrėjas // Literatūra ir menas. – 2014, Nr. 1. – P. 6-14.

UNESCO įtraukė Kristijono Donelaičio (1714-1780) ir Mykolo Kleopo Oginskio (1765-1833) jubiliejines sukaktis į minimų datų sąrašą // Žemaičių žemė. – 2013, Nr. 4. – P. 2.