Erasmus+ Strateginės partnerytės projekto CRISP partnerių paskutiniai pamąstymai Maltoje. Ar tikrai skaitmeninis paveldas ir kultūra tapo labiau prieinami?

Sausio 26-29 dienomis CRISP projekto (Nr 2020-1-NL01-KA227-ADU-082996) partneriai paskutinį kartą susitiko Maltoje, nors susitikimo pabaigoje jau kalbėjome apie galimybę tęsti šį projektą teikiant kitą paraišką. Taigi galbūt šiuo, vos metus trukusiu projektu, tik apšilome kojas, o didieji atradimai ir tyrimai mūsų - projekto partnerių - dar laukia ateityje.
Susitikimą pradėjo projekto koordinatorių Quiosq institucijos atstovas Ilja Nieuwland. Jis pristatė metų laikotarpio pokyčius kultūros ir paveldo sektoriuje Europoje. Apžvelgė kas keitėsi, o kas liko taip pat. Pastebėjo, kad vis dėlto pokyčiai yra skirtingi ir unikalūs kiekvienoje šalyje, nes skiriasi vyriausybių požiūriai, strategijos, priemonės bei kompensacijos žalai atlyginti kultūros ir paveldo įstaigoms, gyvavusioms pandemijos laikotarpiu. Žinoma, mažėjantis lankytojų skaičius ir pajamų neapibrėžtumas buvo (ir tebėra) sunkus sektoriui. Nors, tiesą sakant, pandemija taip pat turėjo teigiamai formuojančią įtaką. Atsiradę nauji darbo būdai padidino prekių ir paslaugų asortimentą ir padėjo užmegzti naujus kontaktus. Daugelis institucijų pandemijos laikotarpiu turėjo permąstyti tikslus, tapti kūrybiškesnėmis, kurti naujus visuomenei palankius ir „patogesnius” projektus. Taip pat įstaigoms reikėjo labiau susimąstyti ir apie savo vietos bendruomenę ir jos poreikius. Visgi pastebėta, kad šiuo metu entuziazmas naujoms iniciatyvoms yra ženkliai mažesnis ir institucijos, o ypač muziejai, nepaliaujamai kalba apie biudžeto mažinimą ir niūrias ateities perspektyvas artimiausių metų laikotarpiui. Pastebėta ir tai, kad archyvai jau seniai buvo skaitmeninami, tačiau sunkiai viešai prieinami visuomenei, o atsiradus netikėtai pandemijai jie greitai persiorientavo ir tapo daug lengviau pasiekiami. Programos „Zoom“ ar „MS Teams“ egzistavo jau seniai, tačiau mažai kas  tokiomis susisiekimo priemonėmis naudojosi. Kilo klausimai, kiek iš tikrųjų mes turėjome sukurtų įrankių, virtualių galimybių, tačiau jas buvome „nuguldę giliai į stalčius“ ir nepaliaujamai kūrėme naujas priemones? Ar iš viso suvokėme (ir suvokiame) iki galo interneto galimybės, nors jį vartojame jau seniai?

Projekto partneriai taip pat dalinosi išgyvenimais savo šalyse Covid pandemijos metu bei pastebėjimais, kokį poveikį suteikė CRISP projektas jų organizacijoms ir projekto tikslinei auditorijai. Pavyzdžiui, partneriai iš Maltos nuogąstavo, kad šalį pandemija paveikė ypatingai, nes šalies ekonomika didžiąją dalį pajamų generuoja iš turizmo. Tačiau maltiečiai pastebi, kad kultūros paveldo sektoriuje vyko ryškūs pokyčiai: paveldas tapo labiau prieinamas visiems dėl pradėto kurti nemokamo skaitmeninio turinio; vietos bendruomenės buvo įtrauktos į įvairias veiklas ar į naujų paslaugų turinio kūrimą; atsirado naujos rinkodaros priemonės ir strategijos. Netgi pastebėjo, kad didelių ir itin svarbių kultūros paveldo institucijų darbuotojai tapo mažiau arogantiški, atviresni, lengviau einantys į kontaktą (dialogą) su mažesnių, smulkesnių institucijų darbuotojais. Lietuvos partneriai pastebėjo išaugusį kūrybiškumą, staigų įstaigų prisitaikymą prie situacijos, tačiau taip pat ir kai kurių muziejų negebėjimą keisti nusistovėjusį konservatyvų, statišką požiūrį į naujas galimybes. Italai abejojo, ar tikrai skaitmeninis paveldas ir kultūra bei viskas „online“ suteikė didesnį prieinamumą ypatingai tiems, kurie turi mažiau galimybių (senjorai, silpnaregiai ir pan.), ar jie neliko dar labiau nuošaly? Olandai teigė, kad pandemija parodė dar didesnį poreikį kultūrai bei įrodė jos svarbą visuomenei. Vyriausybė suprato, kad kultūra užima svarbią vietą ir taip gerina žmonių gyvenimo kokybę, sveikatą ir užima didelę laisvalaikio dalį. Apibendrinome, kad skaitmeninės technologijos tiesiog dažnai negali konkuruoti su tikrais, gyvais dalykais, taip pat negeneruoja tokių pajamų kaip fizinės paslaugos.
Ir svarbiausia dalis ir žinia, kuria norime pasidalinti yra ta, kad susitikimo metu užbaigėme kurti projekto svetainę www.crisp-project.eu . Į ją patalpinome net 61 skirtingą ir unikalią iniciatyvą. Jos rodo, kaip buvo ir yra įmanoma kūrybiškai kovoti užklupus netikėtiems atvejams ir sunkiems gyvenimo iššūkiams. Maloniai kviečiame dalintis, skaityti, o dar labiau tikimės įkvėpti jus ir kuo mažiau kreipti dėmesį į negatyvią informacija, kurios paskutiniais metais buvo tiek daug.
Straipsnį parengė:

Plungės viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Gintarė Gurevičiūtė - Gailė