Vaikų biblioteka kviečia į dar vienos įdomios parodos atidarymą

 


"Jeigu žmogus iš prigimties yra kovotojas, toks išliks visą gyvenimą. O jei jis paliestas negalios, tai ši prigimtinė savybė neleidžia palūžti ir suteikia jėgų kabintis dar labiau į gyvenimą. Nesvarbu, kaip viskas pakryptų ir kokios aplinkybės susiklostytų, jis juda į priekį". Sonata Zaborskienė.

1994 m. gruodžio mėn. Sonatos Razbadauskaitės (Zaborskienės) iniciatyva buvo įkurtas Lietuvos sergančiųjų nervų-raumenų ligomis asociacijos Plungės filialas. 2004 m. pavadinimas pakeistas į "Telšių apskrities sergančiųjų nervų-raumenų ligomis asociacija". Šiuo metu asociacija vienija 50 narių iš Plungės rajono.

2001-2003 m. asociacija vykdė projektą, skirtą taikyti dailiuosius amatus neįgaliųjų reabilitacijos bei integracijos procese. Besimokantiems meno pasirinkimas buvo įvairus: tie, kas stipresnių rankų, bandė pinti iš vytelių, kiti tapė ar siuvinėjo.

Neįgalieji aktyviai dalyvavo projektuos, kuriuos finansavo Plungės rajono savivaldybė.

2015-2016 m., įgyvendinant "Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliųjų bendruomenėje" projektą, neįgalieji tobulino saviraišką kurdami meninius renkdarbius: gamino kalėdinius žaisliukus, mezgė servetėles, megztinius ir kt., modeliavo ir puošė linines rankines, darė seges iš karoliukų, paveikslus su megztais, pasiūtais puošybos elementais. Užsiėmimus vedė tautodailininkė Lijana Noreikienė.

2017-2018 m. projektas buvo tęsiamas. 2017 m. dailės užsiėmimus vedėSpecialistė Jolanta Miltenė. Neįgalieji mokėsi piešimo pieštuku, tapybos akvarele ir akrilu bei tapybos ant šilko. 2018 m. tapybos įgūdžius neįgalieji tobulino su mokytoja, tautodailininke Zita Vladislava Stasiškiene.

2018 m. sausio mėn. Plungės rajono kultūros centre surengta "Balto vėjo nešami". Paroda sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir paskatino kūrėjus savo darbus pristatyti platesnei auditorijai.

2018 m. gruodžio mėn. LR Seimo III Rūmuose, Europos informacijos centre, buvo eksponuojami asociacijos narių darbai.

Šios parodos tikslas - atsiverti visuomenei, parodyti veiklos rezultatus, pademonstruoti galimybių perspektyvas. Savo kūrybą pristato asociacijos narės: Aušra Latakienė (gim. 1968 m. Truikiu k., Plungės raj.), Raimonda Viršilienė (gim. 1973 m. Plungėje), Sonata Zaborskienė (gim. 1973 m. Plungėje).

Visos darbų autorės neturi specialaus meninio išsilavinimo.

Apie mus daugiau informacijos rasite facebook socialinėje paskyroje: Telšių apskrities sergančiųjų nervų-raumenų ligomis asociacija.

Asociacijos pirmininkė Genovaitė Razbadauskienė