GEOTURAS PLUNGĖJE

Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, įsikūrusi parke, tęsia projektą „Plungės Išmanusis Parkas“. Tai bibliotekos 2015–2016 m. parengtas ir vykdytas projektas. Jis ir toliau lieka vienas iš kertinių bibliotekos veiklos prioritetų.
„Plungės Išmanusis Parkas“ – pirmiausia virtuali edukacinė-pažintinė programa (svetainė) su turinio valdymo sistema, pritaikyta mobiliesiems įrenginiams bei turinti visiems prieinamą  ir lengvai naudojamą tinklaraštį.  Sukurti 3 realūs pažintiniai turai (Kultūros objektų, Augalų, Gyvūnų) po 60 ha Plungės parką, apimantys 43 lankytinus objektus, aprūpintus informacinėmis lentelėmis su QR kodais.
     Iki 2019 m. rugsėjo 28 dienos biblioteka, įgyvendindama projektą „Geoturas Plungėje“ parke sukurs dar vieną – ketvirtąją – pažintinę trasą „Geoparkas“. Šiam projektui finansavimą skyrė Lietuvos kultūros taryba IR Lietuvos kultūros ministerija. Trasa skirta aktyvaus laisvalaikio ir nuotykių mėgėjams. „Geoparkas“ yra pasaulinio „GeoCaching“ žaidimo dalis. Jo esmė – geolobių (paslėptų konteinerių su radėjų registracijos knygele ir smulkiais suvenyrais) ieškojimas naudojant išmaniuosius telefonus arba GPS imtuvus. Įdomiausias – pats procesas, kai programėlėje domimasi slaptaviete (perskaitoma išsami informacija apie greta esantį kultūrinį ar gamtinį objektą); neretai – sprendžiamos užduotys ir ieškoma geolobio. Jį radus, dažniausiai apsikeičiama suvenyrais (pasiimama viena iš smulkmenų, esančių konteineriuke, ir vietoj jo paliekama kita), atsižymima konteineryje esančioje registracijos knygelėje bei pasidalijama patirtimi programėlėje su geolobių ieškotojų bendruomene, vienijančia daugiau kaip du milijonus aktyvių narių visame pasaulyje. Daugiau apie „GeoCaching“ žaidimą – www.geocaching.com.     

Bibliotekos sumanytas geoparko turas – 8 geolobių trasa (keturių, įkurdintų greta kultūrinių pastatų, ir keturių gamtinių). Radus visus ir surinkus aštuonias skirtingas monetas, Plungės viešojoje bibliotekoje bus galima pasiimti „Geocaching“ keliauninką („trackable“ monetą). Projektas pirmiausia skirtas mūsų miesto jaunimui, jaunoms šeimoms ir vyresniems nuotykių mėgėjams, vertinantiems aktyvų laisvalaikį. Taip pat – gausiai Lietuvos ir pasaulio geolobių ieškotojų bendruomenei. Tai – ir galimybė skatinti turizmą bei kultūros sklaidą mūsų mieste.
„Geoturas Plungėje“ jau sudomino platų Plungės bendruomenės ratą: švietimo, kultūros įstaigas, jaunimo organizacijas, verslininkus (kavinių, viešbučių savininkus) ir kt.
    Šį projektą ateityje numatoma plėsti, prie sukurto geoturo parke prijungiant Plungės miesto, rajono bei kitų Žemaitijos vietovių kultūriniais ir gamtiniais objektais turtingas erdves.

Trasą „Geoturas Plungėje“ pristatysime rugsėjo 28 d. 11 val.
Programa:
10–11 val. lauksime komandų Plungės Vaikų bibliotekoje (Laisvės al. 19).
11 val. – profesionalaus geolobių ieškotojo ir slėpėjo Rimo Čiulados pasakojimas apie „GeoCaching“ žaidimą;
11.20 val. – istoriko Gintaro Ramono pranešimas „Plungės lobiai“;
11.40 val. – „Geoturą Plungėje“ ir žaidimo taisykles pristatys edukatoriaus Paulius Gadeikis.
12–14 val. – žaidimas-varžybos „Geoparkas“.
14 val. – nugalėtojų ir kitų dalyvių apdovanojimas.
Kviečiame sudaryti komandą  (nuo 1 iki 5 žmonių), užsiregistruoti asmenine žinute Vaikų bibliotekos feisbuko puslapyje iki rugsėjo 21 d. ir rugsėjo 28 d. patirti GEOLOBIŲ IEŠKOJIMO NUOTYKĮ. Jei kyla klausimų, skambinkite tel.: 8 693 95211 (Paulius), 8 611 36976 (Kristina).
Visų dalyvių laukia prizai!
PROJEKTĄ REMIA LIETUVOS KULTŪROS TARYBA IR LIETUVOS KULTŪROS MINISTERIJA.