Sigitui Gedai atminti. Plungės vasara su poetu

Išskirtinio žmogaus ir menininko vardas šiemet minimas visoje Lietuvoje - vienam reikšmingiausių visų laikų Lietuvos poetų Sigitui Gedai sukako 80. Sigitas Geda vėl, iš naujo, atrandamas ir skaitomas.

Plungės viešoji biblioteka reikšmingos datos paminėjimui šiemet skiria visą renginių ciklą. Bibliotekoje-laikrodinėje suplanuotos Lietuvoje jau kiek anksčiau pristatytos, bet plungiškiams dar nematytos profesionalių menininkų parodos: fotografijų paroda „Sigito Gedos veidai“ ir Petro Repšio darbų paroda „Piešiniai Gedai“. Ir, kas mums ypač svarbu - būtent poetui Sigitui Gedai šiemet „atidavėme“ svarbiausią ir didžiausią tradicinį bibliotekos vasaros renginį – XXI a. neskubėjmo festivalį UPĖ. Margas, tarptautinis, geros muzikos, gero meno ir garsių atlikėjų festivalis liepos mėnesį „džiazuos“ Sigito Gedos tema.

Pirmasis ciklo renginys – fotografijų parodos „Sigito Gedos veidai“ pristatymas įvyko birželio 9-ą jau įvyko.

Bibliotekoje-laikrodinėje eksponuojamose juodai baltose fotografijose A. Sutkus, A. Kunčius, R. Rakauskas, A. Aleksandravičius, R. Požerskis, A. Žižiūnas, O. Pajėdaitė ir kiti garsūs fotografai poetą užfiksavo namuose ir svečiuose, tėviškės aplinkoje su šeima ir Niujorke su kolegomis ir bičiuliais, Vilniuje, Sąjūdžio suvažiavime, Poezijos pavasario renginyje - apvainikuotą ąžuolo lapų laureato vainiku... Užfiksavo skirtingus, bet visada atpažįstamus poeto veidus. Ir ne tik veidus – atskleidė daug daugiau. Aiškiai regima pati žmogaus ir kūrėjo, menininko siela – chaosas ir pragarai, meilė ir begalinis, iki skausmo atviras jautrumas. Ir vis dėl to, regis, visa tai poetui buvo žaidimas. „Pasaulis nėra toks rimtas...“, - sakė poetas jau iš ekrano, video etiude „Sigitas Geda apie Kvankt“ kalbinamas etiudo autoriaus ir sumanytojo, menininko Arūno Kulikausko. „Žmonės, kurie nori sukurti rimtus dalykus, nėra dideli menininkai... Jei sutiksi žmogų, kuris žiūri į pasaulį kaip į rimtą daiktą, paklausk, ar jis nėra kvėštelėjęs“.

Rimtai-nerimtai, bet iš tiesų labai atsakingai skambėjo parodoje ir poeto žodis. Sigito Gedos eiles skaitė jo poeziją mėgstantieji, „paprasti“, iš čia pat, ne scenos žmonės – Violeta Skierienė, Rūta Antanavičiūtė ir Miglė Žutautaitė. Ir viskas buvo taip, kaip ir turėjo būti – paprastai ir tikrai.

Parodą į Plungę atvežė ir ją plungiškiams pristatė parodos kuratorius Tomas Ivanauskas. Esame dėkingi jam, kaip ir nuoširdžiai dėkingi už pasiryžimą liepos mėnesį Plungei parodyti ir dar vieną parodą – Petro Repšio „Piešinius Gedai“.

P. Repšys iliustravo keturias S. Gedos poezijos knygas – „Strazdas“ (1967), „Užmigę žirgeliai“ (1970), „Žalio gintaro vėriniai“ (1988) ir „Skrynelė dvasioms pagauti“ (1998). Būtent pastarųjų dviejų knygų piešiniai pieštuku, anglimi, tušu (virš 30 darbų), kuriuose – Sigitas Geda, jo tėvas, namai, sodyba, lankytos vietovės, kambariai su daiktais ir bus eksponuojami parodoje.

Ir, galiausiai – UPĖ.

Liepos 22-ą dieną šurmuliuosime vėl, kaip ir kasmet – iš lėto, solidžiai ir pritrenkiančiai įspūdingai. Žaliais žolynais apėjęs bibliotekos-laikrodinės kiemas ir parkas vėl prisipildys geros alternatyvos – muzikos, dailės, tekstų... Tik šįkart – viskas šiek tiek kitaip, viskas - Gedai ir apie Gedą, su Geda „nelabai rimtai“, kaip ir norėtų, greičiausiai, pats poetas, su lengva „teisingo pamišimo“ spalvele.

Ir pirmiausia Sigitui Gedai skirta UPĖ – tai Niujorke gyvenantis Dalius Naujokaitis – Naujo, genialusis perkusijos meistras, vis dažniau besiimantis dirigavimo bei muzikos kūrimo. D.Naujokaičio Plungėje suburto orkestro improvizacijos bus įdomus ir netikėtas reiškinys. Kartu su Plungės rajono bei Klaipėdos orkestrais, chorais bei pavieniais muzikos entuziastais (nebūtinai profesionalais), nebijančiais laisvai improvizuoti, beveik ekspromtu, scenoje, čia ir dabar (kūrybinėse dirbtuvėse kartu repetavę vos keletą kartų) kurs muziką. Jau šiandien būsimieji artistai traukia iš spintų primirštus savo būgnelius, smuikelius ir rengiasi dar neregėtam įvykiui. Daliaus Naujokaičio dirigavimas yra rankų ženklai, sukurti Butch Morris, Kenny Wollesen bei jo paties. Muzikantai gaus komandas, kuris, kada ir ką turi daryti, bet kaip tai daryti (groti), spręsti paliekama jiems patiems, jų valioje yra absoliuti improvizacijai, išplaukianti iš kiekvieno jų sielos ir supratimo, patirties ir techninių įgūdžių. Tad tik nujausti galime, kaip turėtų suskambėti Daliaus Naujokaičio suburtasis orkestras!

Kartu su orkestru scenoje skambės ir Sigito Gedo poezija, tapsianti svarbia orkestro dalimi.

Festivaliui UPĖ bus sukurta poema „Teisingojo žodžio malda“ Sigitui Gedai atminti.

Vaibai Ore - plungiškiams dar neregėtas muzikinis/poetinis/performatyvus projektas. Jis kuriamas ir atliekamas įvairiausiose miesto erdvėse. Garsai imami iš aplinkos, jie transformuojami ir grąžinami aplinkai. Motorų ūžimai, šunų lojimai, apkalbos, vėjas, upės tekėjimas, smėlio byrėjimas užpildomas tekstais, elektroniniais “loop-sais“, burbulais ir kitais tyčiniais/netyčiniais prisilietimais. Visas veiksmas filmuojamas, įrašinėjamas, fotografuojamas. Geriausi improvizacijų motyvai jungiami į taip vadinamas poemas, kurias „Vaibai Ore“ atlieka festivaliuose, parodų atidarymuose ar kituose pasirodymuose. Poema „Teisingo žodžio malda“ bus dar vienas, naujas, žodis poetui Sigitui Gedai.

Projekte Vaibai Ore Plungėje dalyvaus Darius Jurevičius – Zaizras – tekstas, vokalas, Vadimas Korotajevas – Humusic – elektroniniai instrumentai, Matas Laužadis – Laužas – bosinė gitara, Tomas Terekas – elektrinė gitara, Arminas Bižys – saksofonas.

„Buvau į Lietuvą išėjęs. Ten paukščiai, moterys ir vėjas... Sigitui Gedai – 80“.

Džiazo muzikantai Vladimiras Tarasovas, Liudas Mockūnas, Gedminas Steponavičius ir poetai Alvydas Šlepikas bei Kerry Shawn Keys, amerikiečių kilmės lietuvių poetas, išvertęs S. Gedos poezijos kūrinius į anglų kalbą, UPĖJE pristatys kartu parengtą literatūrinį-muzikinį projektą, skirtą Sigitui Gedai atminti.

Projekto rengėjas Vladimiras Tarasovas taip kalba apie S. Gedą: „Sigitas Geda – nuostabus poetas, nuostabus žmogus. Su subtiliu ir gana kandžiu humoro jausmu. Mes su juo daug ir visada šiltai bendravome. Kartu surengėme nemažai bendrų pasirodymų Vilniuje,

Druskininkuose, Frankfurto knygų mugėje. Jo balso tembras, kaip muzikos instrumentas, buvo įaustas į mūsų muzikinę drobę. Sigitas Geda – tai ištisa poetinė epocha Lietuvos istorijoje“.

Geras džiazas visada poetiškas, o gera poezija visada buvo džiazas. Pakanka prisiminti Langstono Hugheso, Jacko Kerouaco ir, be abejo, Sigito Gedos eiles.

Plungėje skambės ir poeto Sigito Gedos 80-mečio proga atkuriamas unikalus Vytauto Kernagio projektas pagal S. Gedos eiles – „Baltojo Nieko dainelės“. Plungėje programą atliks grupė „Baltasis kiras“ su kviestiniais muzikantais. UPĖJE išvysime ir Ryčio Zemkausko dokumentinį filmą „Sigitas Geda. Žiema Stokholme“.

„... šis poetas yra ypatingas žmogus, puikus pašnekovas ir man didelis autoritetas. Pasitaikė proga susitikti Švedijoje“. R. Zemkauskas.

Filme poetas ieško savo šaknų, kildindamas save iš vikingų: „Žmogus turi tą savybę, kad jis nuolatos ieško savo sielai vietos – savo sielos tėvynės. Tas trumpas laikas, kuris skirtas žmogui gyvent žemėje, yra tam, kad jis įsigyventų, kad įleistų šaknis, kad jis vis dėlto suprastų, kas yra žemė, vanduo, žolės… ir tai žmogui suteikia beveik žemės metafiziką“, - sako S. Geda.

Ir tai dar ne viskas.

„Upiečių“ laukia Tomos Čepaitės projektas ,,Kanklės Extended”, tyrinėjantis tradicinių dvylikastygių kanklių garsines savybes ir galimybes, pasitelkiant įvairias išplėstines grojimo technikas ir netradicines skambesio išgavimo formas, elektroniką. (Menininkės kūrybinį procesą remia Lietuvos kultūros taryba). Pamatysime Emilijos Višinskaitės ir Viktorijos Venckutės instaliaciją „Veizolá“ (akys labai juda) bei VDA Telšių fakulteto studentų emalio darbų parodą. O Kamilės Radžiūtės paroda, autorės baigiamasis darbas, skirtas Pablo Pikaso 50-osioms mirties metinėms, apjungs dvi temas – garsaus menininko kūrybą ir įvaizdžio dizainą.

Taigi, UPĖ bus. Beje, dėka gausaus bibliotekos bičiulių būrio palaikymo ir konkrečios paramos, dėka Plungės rajono savivaldybės ir Lietuvos kultūros tarybos finansinio prisidėjimo.

UPĖ visada yra – bandymai suprasti, kas yra garsas, žodis ir vaizdas, kas yra žemė, vanduo, žolė... Kaskart gamtoje ir iš gamtos gimstantis muzikos ir žodžių, jausmų, spalvų ir emocijų festivalis šįkart turi ypatingą, festivalio idėją absoliučiai atspindinčią temą – poetą Sigitą Gedą ir jo pasaulį, kurio niekada iki galo neatspėsime ir nesuprasime. Bet pabūti jame visada bus tikra palaima.

Tai ir pabandysime padaryti.

Daugiau apie festivalį – Plungės viešosios bibliotekos fasebook‘o paskyroje

Informaciją parengė Plungės viešoji biblioteka