Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę užbaigėme lėtu, bet prasmingu pasivaikščiojimu Birutės gatve!

Kartais taip jau nutinka, kad dėl didelio renginių skaičiaus bei dar didesnio gyventojų susidomėjimo, renginius organizuojame ir savaitgaliais. Šis šeštadienis buvo ne išimtis, tačiau mes jo su nekantrumu laukėme! Balandžio 27 d. simboliškai užbaigėme Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę Plungėje. Ta proga daugiau nei 60 žmonių grupė drauge su istoriku Gintaru Ramonu susirinko į pažintinę ekskursiją „Birutės gatve: Plungė-Maceniai". Susirinko ne tik tam, kad išgirstų kažką naujo, bet ir tam, kad prisimintų jaunystę - išvaikščiotus takus, išbraidytas pakrantes ir netgi klases, kur seniau vykdavo pamokos, o dabar likę vien pamatai.

   

Istorikas Gintaras Ramonas didžiulę grupę susirinkusiųjų vedė žiediniu maršrutu - nužygiavome apie 3 kilometrus, užtrukome apie 3 valandas, bet dauguma vienbalsiai kartojo - buvo verta. Ekskursiją pradėjome šalia Plungės parapijos namų, nuo kur vėliau keliavome Paprūdžio gatve. Prie naujai sutvarkytos „Plungės jūros" pakrantės klausėmės istorijų apie čia galimai buvusį piliakalnį, išgirdome užtvankos atsiradimo istoriją bei kam tarpukariu priklausė ten buvę žemės plotai. Keliavome prie Plungės Lurdo, kiek vėliau užsukome ir į Saulės gimnaziją. Ten išgirdome apie kapucinus, jiems priklaususius pastatus, jų paskirtį bei kaip tie pastatai pritaikyti šių dienų naudojimui. Kitas sustojimas - Plungėje veikusi gamykla „Lino audiniai". Smagu, kad pasivaikščiojimo metu girdėjome ne tik ekskursijos vadovo balsą, bet ir prisiminimus tų, kurie Birutės gatvės takus mina jau ne pirmą dešimtmetį. Apie vieną svarbiausių Plungės verslo įmonių prisiminimais pasidalijo ir ten kadaise dirbęs B. Pocius. Žinoma, kelionės metu aplankėme ir keletą įdomesnių kiemų, kur gyveno Plungei svarbios istorinės asmenybės, palyginome dabartinius vaizdus su senomis nuotraukomis, bei įvertinome, kaip bėgant metams keitėsi pastatai, jų paskirtis bei išvaizda.

  

Na gi, spėkite, kokie buvo pirmieji susirinkusiųjų žodžiai, istorikui Gintarui pabaigus ekskursiją? Taip, taip: „kada kita ekskursija?". Mes matome jūsų susidomėjimą, tad pažadame, jog ateityje dar tikrai sulauksite tokių pasivaikščiojimų!